Kremlin beschuldigt Kiev van poging tot moord op Vladimir Poetin en hekelt “terreurdaad”

Rusland heeft Oekraïne ervan beschuldigd in de nacht van dinsdag op woensdag een droneaanval te hebben uitgevoerd op het Kremlin. Dat meldt de persdienst van het Kremlin woensdag, die het heeft over een “terreurdaad” en een “moordpoging” op de Russische president Vladimir Poetin. Oekraïne ontkent de beschuldigingen.

mtm
Bron: BELGA

“Vannacht heeft het regime in Kiev een aanval met twee drones uitgevoerd op de residentie in het Kremlin van de president van de Russische Federatie”, aldus het Kremlin. “Door tijdige acties van het leger en het gebruik van radarcontrolesystemen konden de drones worden neergehaald”, klinkt het. De persdienst voegt er nog aan toe dat niemand gewond raakte en Poetin zelf gewoon aan het werk blijft.

“We zien dit als een geplande terreurdaad en een aanslag op het leven van president Vladimir Poetin”, vervolgt het Kremlin. De Russische autoriteiten behouden zich naar eigen zeggen “het recht voor om tegenmaatregelen te nemen, waar en wanneer zij dat nodig achten”.

Droneverbod

De autoriteiten van Moskou hebben intussen een verbod aangekondigd op alle dronevluchten boven de hoofdstad, tenzij de regering uitdrukkelijk toestemming daarvoor zou geven. De voorbije maanden stortten in de regio van Moskou al wel vaker drones neer, maar het is de eerste keer dat er een aan Kiev toegeschreven aanval wordt gesignaleerd in het hart van de Russische hoofdstad, op zo’n 500 kilometer van de Oekraïense grens.

De grote militaire parade naar aanleiding van de ‘Dag van de Overwinning’ op 9 mei op het Rode Plein gaat volgens de diensten van de president gewoon door en “het programma wordt niet gewijzigd”. Rusland herdenkt die dag de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. Elders in het land werden de feestelijkheden de voorbije dagen om veiligheidsredenen wel al afgelast.

Oekraïne ontkent

Oekraïne ontkent dat het ook maar iets te maken heeft met de door de Russen gesignaleerde droneaanval op het Kremlin. “Natuurlijk heeft Oekraïne niets van doen met de droneaanvallen op het Kremlin”, verklaarde Michailo Podoliak, een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer