Volodimir Zelenski (R) en de Finse president Sauli Niinisto (L).
Ukrainian Presidential Press Office

Zelenski bevestigt Oekraïens tegenoffensief op verrassingsbezoek in Finland: "Binnenkort"

De Oekraïense president Zelenski is onaangekondigd op bezoek in Finland. Hij heeft er gesproken met de Finse president en ook de premiers van Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland. Vooraf zei Zelenski dat Oekraïne binnenkort een tegenoffensief zal starten, en dat hij er zeker van is dat het Westen daarna moderne gevechtsvliegtuigen zal leveren aan Oekraïne.

De Oekraïense president werd uitgenodigd op de regionale top van Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland om het over de militaire steun van de betrokken landen aan Oekraïne te hebben. Ook de relatie van Oekraïne met de EU en de NAVO kwamen aan bod. Zelenski zelf verwoordde het iets directer: hij is naar Finland gekomen omdat ook zijn land lid wil worden van de NAVO. Finland, dat een meer dan 1.000 kilometer lange grens deelt met Rusland, werd na decennialange neutraliteit onlangs zelf lid van de NAVO.

Na afloop hebben Finland, Zweden, Denemarken, IJsland en Noorwegen een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin stellen ze dat ze Oekraïne politiek, financieel, humanitair en militair zullen blijven steunen voor zo lang als dat nodig is.

Zelenski herhaalde voor de gesprekken tegen de pers ook nog eens dat Oekraïne weldra een tegenoffensief tegen Rusland zal starten. Daarna zal het Westen volgens de Oekraïense president ook niet meer aarzelen om moderne gevechtsvliegtuigen te leveren aan Oekraïne.

Een woordvoerder van Zelenski zei nog dat hij na het bezoek aan Finland niet meteen terugkeert naar Oekraïne. Volgens bronnen zou de president nu onderweg zijn naar Nederland. Dat zegt het Nederlandse persagentschap ANP. Het zou het eerste bezoek zijn van Zelenski aan Nederland als Oekraïens staatshoofd.

Duitse media meldden vandaag wel dat Zelenski volgende week naar Duitsland zou gaan. Het kabinet van bondskanselier Scholz heeft dat nog niet bevestigd. In Duitse media staat ook dat Oekraïne teleurgesteld is dat het bezoek van Zelenski is uitgelekt, en dat het daarom mogelijk niet meer kan doorgaan.

Meest gelezen