Voormalige Audi-baas Rupert Stadler bekent schuld in "Dieselgate"

In Duitsland heeft de voormalige topman van de Duitse autobouwer Audi, Rupert Stadler, schuld bekend in "Dieselgate". Dat meldt zijn advocaat. Stadler werd ervan verdacht te hebben gesjoemeld met software in dieselauto's. Daarmee aanvaardt hij het voorstel van de rechtbank: een voorwaardelijke straf en een boete van ruim 1 miljoen euro. 

Thilo Pfordte, de advocaat van autobouwer Rupert Stadler, heeft voor de rechtbank verklaard dat zijn cliënt schuldig zal pleiten in het fraudeproces rond "Dieselgate". Hij gaat daarmee akkoord met de voorwaarden van de rechtbank. Er hing hem een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd, maar die zou worden opgeschort als hij een volledige bekentenis aflegt en 1,1 miljoen euro betaalt.

Dieselgate in het kort:

  • Van 2008 tot 2018 werd in auto's van de Volkswagen Group (waar ook Audi toe behoort) "sjoemelsoftware" geïnstalleerd. De wagens werden daarbij zodanig aangepast dat ze ten onrechte slaagden voor emissietests in het laboratorium.
  • In werkelijkheid leek de uitstoot van de wagens tot 40 keer hoger te liggen.
  • In 2015 kwam de hele zaak aan het licht. Toch stopte Stadler pas met de productie van wagens met sjoemelsoftware in 2018.
  • Stadler hield vast aan zijn onschuld. Hij beweert misleid te zijn geweest door de ingenieurs in zijn bedrijf. Toch bekent hij nu kleur.
  • In totaal werden 11 miljoen wagens geproduceerd met sjoemelsoftware.

Eind april pleitte de voormalige Audi-directeur Wolfgang Hatz al schuldig aan het installeren van sjoemelsoftware. Stadler pleitte tot nu toe onschuldig, maar hij moet dus toch kleur bekennen. 

Het proces is een van de meest prominente rechtszaken in de nasleep van het dieselschandaal bij Volkswagen en dochteronderneming Audi. 

Meest gelezen