"Ook met een elektrische tandenborstel poetsen veel mensen verkeerd": maar hoe pak je het dan wel goed aan?

Een elektrische tandenborstel maakt tanden poetsen makkelijker, maar dan moet je hem wel juist gebruiken. ”Als je verkeerd poetst, heeft zelfs een dure elektrische tandenborstel niet veel nut” zegt Luc Martens, professor preventieve tandheelkunde van de UGent, op Radio2.

Over elektrische tandenborstels en tandpasta bestaan nog heel wat mythes. Welke merken moet je gebruiken, zijn alle opzetborstels even goed en doen de tandpasta's wel wat ze beloven? Radio2 legt ze voor aan Luc Martens, professor preventieve tandheelkunde aan de UGent.

"Elektrisch poets je sowieso beter"

Poets je nu beter manueel of toch elektrisch? Manueel poetsen is zeker niet afgeschreven voor professor Luc Martens. “Met een manuele tandenborstel kan je nog altijd een perfecte mondhygiëne bereiken.” Als je manueel poetst, is het belangrijk om cirkels te maken. Als je een elektrische tandenborstel gebruikt, moet je anders poetsen en dus vooral opletten dat je hem correct gebruikt. 

Ik zie wekelijks mensen die elektrisch poetsen en toch tandsteen en plaque hebben, dit komt omdat ze niet correct poetsen

Luc Martens - professor preventieve tandheelkunde

Met een elektrische tandenborstel mag je zeker niet schrobben of wrijven. Je moet de elektrisch tandenborstel eigenlijk zijn werk laten doen. "De opzetborstel draait of trilt zelf al, dus je moet hem eigenlijk gewoon verplaatsen en laten werken."

Professor Martens benadrukt dat je vooral naar de toestand van je mond moet kijken. 

"Een dure tandenborstel is altijd beter"

In de winkelstraten vind je allerlei tandenborstels en opzetstukjes, in alle prijscategorieën. Is duurder echt beter? Professor Martens zou de goedkope elektrische tandenborstels toch mijden. "Voor tandenborstels van bekende merken is er vaak wetenschappelijk bewijs dat ze werken. Voor huismerken is dat bewijs er vaak niet. Dat wil niet zeggen dat ze niet werken, er is gewoon geen bewijs."

Al vindt Martens dat je zeker ook te veel kan betalen voor een elektrische tandenborstel. "Voor een goede basisborstel betaal je minder dan 90 euro. En die doen goed hun werk. Je hebt uiteraard ook duurdere modellen die met een app verbonden zijn. Maar dat is niet nodig."

Ik vergelijk het graag met een auto kopen. Ze rijden allemaal, maar bij de ene heb je meer gadgets dan bij de andere

Luc Martens - professor preventieve tandheelkunde

Voor de opzetborstel is het een beetje hetzelfde verhaal. Als je wil dat je opzetborstel kwalitatief en effectief is, kan je er beter een nemen die wetenschappelijk bestudeerd is. "De borstels van goedkopere merken maken beperkte bewegingen en de haartjes hebben een mindere kwaliteit."

Het is ook belangrijk om snel genoeg van opzetstukje te veranderen zegt de professor. “Zodra de haartjes naar buiten beginnen te buigen, kan je er beter de straatstenen mee kuisen” 

"Alle tandpasta is hetzelfde"

Fluoride is een van de belangrijkste bestanddelen van tandpasta en de professor heeft goed nieuws: "Fluoride zit in bijna alle tandpasta's en is essentieel om gaatjes te bestrijden." Sommige tandpasta's pakken ook uit met de term "professional". Volgens Martens is dit een holle claim.  

“De professional claim is echt de mensen op een verkeerd been zetten”

Luc Martens - professor preventieve tandheelkunde

Ook merken die all-in-one tandpasta’s promoten met 8 verschillende werkingen in 1 tandpasta zijn misleidend, vindt professor Martens. "Alle tandpasta’s hebben als basis 2 werkingen: gaatjes voorkomen en tandvlees gezond houden. Alles wat ze erna toevoegen, zoals antibloedend of antiplaque, betekent eigenlijk allemaal hetzelfde.”

Whitening tandpasta’s die de laatste jaren toch een grote hype is geworden zijn volgens Martens een tijdelijke oplossing. “Tanden bleken via tandpasta geeft een tijdelijk resultaat, dit is nooit blijvend.”

Ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes als bicarbonaat doen meer kwaad dan goed. "Het is in grote hoeveelheden niet goed voor je tandglazuur. Hetzelfde geldt voor tandpasta's met houtskool. Dat is in feite je tanden poetsen met je barbecue, dat kan ik echt niet aanbevelen." 

Meest gelezen