Het onvermijdelijke schuldenplafond: Biden laat onderzoeken of de Grondwet hem andere opties biedt

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde maandag dat het schuldenplafond van 31.400 miljard dollar nog voor 1 juni zou bereikt worden. Ze dringt aan op een snel akkoord tussen Republikeinen en Democraten om het plafond opnieuw omhoog te trekken. Amerika-kenner Dominique Dewitte licht een en ander toe op Business AM Radio.

Waarom is dit belangrijk?

Het verhogen van het schuldenplafond is een regelmatig terugkerend fenomeen in de Amerikaanse politiek. Indien de twee partijen geen akkoord bereiken over een verhoging, dreigt het default, met alle gevolgen van dien voor de VS en de wereldhandel.


Wat is het schuldenplafond?

De VS implementeerden tijdens W.O. I een schuldenplafond om ervoor te zorgen dat de spilzucht van politici de overheidsschuld niet zou doen exploderen. Sinds dan is die limiet door het Congres een kleine honderd keer verhoogd. 

  • Als die limiet niet wordt opgetrokken, dreigt naast de sluiting van de overheidsdiensten het default. Indien de rente op leningen niet langer wordt betaald, zou dat voor de Amerikaanse economie, de dollar en de wereldeco
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer