Foto: Jasper Jacobs

Antwerpse agenten vrijgesproken voor racisme in geheime WhatsApp-groepen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft agenten van de Antwerpse lokale politie en het veiligheidskorps van de FOD justitie vrijgesproken voor racisme in geheime whatsapp-groepen. 16 van de 29 verdachten werden wel veroordeeld voor pesterijen op de werkvloer.  

De betrokken agenten werkten voor de voormalige dienst GEOV (gerechtshoven en overbrengingen), dat instond voor de bewaking en transport van gedetineerden en arrestanten. In augustus 2014 werd een Whatsapp-groep opgericht om onderlinge afspraken te maken, maar die groep werd ook gebruikt om beledigende commentaren te delen en om collega’s te pesten. 

In 2016 stapten zes leden van het team naar hun oversten. De dienst intern toezicht van de Antwerpse politie startte een onderzoek. In 2017 kwamen de feiten aan het licht in de media, en werd een gerechtelijk onderzoek opgestart na klacht van de Liga voor Mensenrechten. Ook Comité P, de instelling die de politie controleert, boog zich toen over de zaak. 

29 agenten stonden terecht voor pesterijen op de werkvloer. De helft van hen moest zich ook verantwoorden voor inbreuken op de racismewet. Maar de rechtbank spreekt de agenten nu vrij voor racisme. 

16 van de 29 agenten werden wel veroordeeld voor pesterijen. Vijf van hen, die volgens de rechtbank een voortrekkersrol hadden, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 4.800 euro, allebei met uitstel. 

De andere verdachten werden veroordeeld tot een geldboete van 600 euro met uitstel, of kregen een opschorting van de straf. 

Meest gelezen