Te gast op feestje waar vrienden tattoos zetten bij elkaar: "Soms verveel ik me, dan zet ik een tattoo"

Nieuw is het niet, maar het blijft een trend: tattoos laten zetten door je vrienden met de stick-and-poketechniek. Het is een intieme manier om een tatoeage te laten zetten, en vooral goedkoop. Om te zien hoe dat gaat, ging "Pano" langs op een feestje waar er volop met "thuisprikken" wordt geëxperimenteerd. "Ja, het is voor het leven, maar dat is helemaal ok." 

Luide muziek is er niet, er wordt niet gedanst, en behalve een pintje en wat wijn blijft het ook op het vlak van alcohol wel rustig. In het appartement van Jacob* hangt een lacherige sfeer, maar daar zit de camera die we meehebben misschien wel voor iets tussen. Het heeft alles weg van een rustige avond onder vrienden, behalve dan de set met spullen die op tafel is uitgestald: een naald, een potje inkt, handschoenen, een scheermesje en wat stencilpapier. 

“Ik heb op voorhand duidelijk gezegd dat ik geen professionele tatoeëerder ben, dus ze weten ook dat ze niet hetzelfde mogen verwachten”, zegt Jacob tegen zijn vrienden rond de keukentafel. Hij is al enkele jaren bezig met “stick and poke”, de huis-tuin-en-keukenmanier om tatoeages te zetten. Bij vrienden, of bij jezelf. Een blad, hartjes, bloemetjes, een stoel, Jacob heeft al een hele collectie aangebracht op zijn eigen armen en benen. “Soms verveel ik mij, en dan zet ik een tatoeage bij mezelf”, vertelt hij. 

BEKIJK - "Ik kan zelf ook niet supergoed tekenen", vertelt Jacob op het stick-and-pokefeestje:

Videospeler inladen...

Youtube

“Het wijst zichzelf uit”, vertelt Jacob. “Uiteindelijk moet je gewoon die inkt in de huid krijgen.” Na wat experimenteren op zijn eigen lichaam en een dosis YouTube-video’s, schafte hij zich een set met materiaal aan. “In totaal was dat 30 euro, denk ik. Voor 25 naalden betaal je misschien vijf euro, niet zo veel geld dus. Machines starten bij 200 euro, maar er zijn er ook die 1.000 euro kosten.” En die aankoop deed hij gewoon online, "via een soort bol.com, maar dan voor tattoos". 

Wat is stick and poke?

Stick and poke of hand poken is een manier om tattoos te zetten zonder machine. Door een naald herhaaldelijk in de huid te prikken (te “poken”), wordt de inkt in de huid gebracht.

Stick-and-poketattoos hebben hun eigen stijl. Vaak gaat het om kleine ontwerpen die er niet netjes afgelijnd uitzien. Mensen die op amateuristische basis aan stick and poke doen, worden ook wel eens "thuisprikkers" genoemd. 

Sommige vrienden hebben goed nagedacht over wat ze willen laten tatoeëren. “Ik ga voor een algplant aan de achterkant van mijn arm. Ik ben een plantenpersoon, en een eenvoudige tattoo vond ik dan wel tof”, vertelt een vriend. Iemand anders vertelt dat het zijn eerste tattoo wordt vanavond, zijn “tattoo-ontmaagding”. “Ik ga voor een hartje, op mijn enkel. Een idee van het moment.” 

Durf

De spanning in de keuken stijgt als Jacob de eerste stencil aanbrengt. Eerst scheert hij het armhaar een beetje weg en maakt met het stencilpapier een afdruk waar de tattoo moet komen. Daarna gaat de naald in een potje met inkt en zo in de huid. Met een koplamp licht hij het stukje arm bij waar de tattoo moet komen. “Je moet consistent zijn met je puntjes, het op de juiste diepte zetten en een beetje een vaste hand hebben. En wat durf, want je prikt wel in iemands vel”, vertelt Jacob.

Eerst loopt alles goed. “Ik voel niets, eigenlijk”, zegt de vriend die getatoeëerd wordt. “Ik denk dat het minder pijnlijk is dan met een machine, want die blijft langer op hetzelfde plekje.” Maar een beetje later krijgt ze het toch warm en een flauwte, iets wat uiteraard ook kan voorkomen in een professionele tattooshop. Wat frisse lucht, iets eten, en ze klaart al weer op. 

Hygiëne

De vrienden beseffen dat stick and poke minder hygiënisch is dan in een professionele tattooshop. “Ik heb geen erkenningsnummer. Ik zou niet eens weten hoe dat moest. Moeten tatoeëerders zoiets behalen? Dat wist ik niet”, zegt Jacob. “Ik probeer wel wat op te letten. Eigenlijk zou ik alles moeten inpakken in folie en zorgen dat er geen enkel vuiltje is, maar ik denk dat thuis stick and poken wel wat minder hygiënisch kan.” 

Tattoo-artiest reageert: “Beschouw dit niet als iets triviaals”

“Wat gebeurt er als een vriend een tattoo zet, je een vreemde medische reactie krijgt en je in het ziekenhuis terechtkomt?”, vraagt Tijs Vanneste zich af. Vanneste is programmamaker van onder andere “De Kemping” en zet al twintig jaar professioneel tatoeages. “Gaat die vriend dan verantwoordelijk zijn, of trekt die zijn handen ervan af? Ga bij iemand die z’n vak verstaat. Beschouw dit niet als iets triviaals”, raadt Vanneste aan.

Dermatoloog Christa De Cuyper, gespecialiseerd in tattoos, bevestigt die tip. “Eerst en vooral, wat ga je laten zetten? Waar ga je je tattoo laten zetten? En als je er dan absoluut eentje wil, laat het dan doen bij een tatoeëerder met een goede reputatie, met een tattoo-shop die voldoet aan de hygiënenormen. Dan beperk je het risico om een complicatie te hebben.” 

Volgens een Koninklijk Besluit uit 2005 is het overigens verboden om tatoeages aan te brengen zonder erkenningsnummer. 

Voor de vrienden wegen bovenstaande argumenten niet op tegen het plezier van de avond. “Het zijn geen goede tekeningen, maar dat is nu de nieuwe stijl. Een beetje brak, maar dan op een goede manier.” En dat een vriend de tekening zet, zorgt uiteraard voor een band. Terwijl het hartje op de enkel vorm krijgt, maken de vrienden de balans op. “Dat hij dit zet, zorgt voor een extra dimensie. Ja, het is voor het leven, maar dat is ok. Ik sta er volledig achter.” 

BEKIJK - Reportagemaker Lara Richir over de gevaren van amateur tatoëeren:

Videospeler inladen...

Vanavond onderzoekt “Pano” de risico’s van de tattoocultuur, in “Tattoo getest”, om 21.45 uur op VRT 1 en VRT MAX. 

*Jacob is niet de echte naam van de amateur-tatoeërder. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Meest gelezen