© AFP

Duitse vrouw opgepakt in Turkije “wegens banden met Gülen-beweging”

Een Duitse vrouw zit sinds enkele dagen opgesloten in Turkije omdat ze verdacht wordt van banden met de beweging van Fethullah Gülen, de geestelijke leider die er door president Erdogan van beschuldigd wordt achter de mislukte staatsgreep van 15 juli te zitten. De aanhouding van de vrouw zet de reeds gespannen relatie met Duitsland nog meer op scherp.

Volgens de krant Sueddeutsche Zeitung werd de vrouw enkele dagen geleden opgepakt omdat er bij haar boeken gevonden zijn die wijzen op contacten met of lidmaatschap van de Gülen-beweging.

Over de identiteit van de vrouw zijn geen gegevens bekend. Ook de plaats waar ze is opgepakt, is niet bekend. Het is niet duidelijk of ze in het land woont, of er slechts tijdelijk verblijft.

De Duitse ambassade in Ankara heeft de voorbije dagen contact proberen te leggen met de vrouw, maar vooralsnog zonder succes.

De relaties tussen Duitsland en Turkije zijn al enkele maanden gespannen, onder meer sinds de Duitse Bundestag de Armeense genocide heeft erkend.

Na de mislukte coup midden juli werden zo’n 26.000 mensen opgepakt. Het reispaspoort van 75.000 mensen werd ongeldig verklaard, waardoor ze niet meer naar het buitenland kunnen reizen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer