© AFP

Oekraïens president Zelensky aangekomen in Nederland voor onaangekondigd bezoek

De Oekraïense president Zelensky is woensdagavond laat op de luchthaven van Schiphol aangekomen voor een onaangekondigd bezoek aan Nederland. Hij zal donderdag spreken met premier Mark Rutte en minister van Defensie Kasja Ollongren, melden ingewijden. Zelensky zal in Den Haag een toespraak geven met de titel ‘Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne’.

mtm
Bron: BELGA

Zelensky gaat ook langs bij het Internationaal Strafhof. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne.

Het ICC kondigde in maart aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Nederland heeft Oekraïne tot nu toe voor ongeveer 1,2 miljard euro aan militaire steun verleend om het land te helpen zich te verdedigen tegen Rusland.

Donderdag wordt bij onze noorderburen stilgestaan bij de slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In het hele land zijn er gedurende de dag herdenkingen en plechtigheden. Op de Dam in Amsterdam is er ‘s avonds de Nationale Herdenking in het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER