Er is wettelijk niks mis met jonge biggen zonder verdoving te castreren en dat wil GAIA veranderd zien. “Wetenschappers gaan uit van drie momenten waarop het dier extreme pijn ervaart.”
Volledig scherm
PREMIUM
Er is wettelijk niks mis met jonge biggen zonder verdoving te castreren en dat wil GAIA veranderd zien. “Wetenschappers gaan uit van drie momenten waarop het dier extreme pijn ervaart.” © GAIA

EXCLUSIEF. GAIA kan filmen hoe varkensboer onverdoofd jonge biggen castreert: “Boer draagt gehoorbescherming omdat de biggen zo schreeuwen van de pijn”

Met huiveringwekkende beelden van een Vlaamse boer die onverdoofd blèrende biggen castreert, hoopt GAIA de politiek tot een verbod op dergelijke praktijken te dwingen. Ruim acht op de tien Belgen is het daarmee eens. Waarom gaan de varkenskwekers dan niet overstag? “Er zijn genoeg alternatieven om pasgeboren biggen helse pijnen te besparen. Dat in ons land onverdoofd castreren nog mag, is de grootste frustratie in 30 jaar GAIA.”

49 reacties

  • Jean-Paul Faessen

    12 maanden geleden
    Klopt niet. Biggen schreeuwen van zodra ze vastgepakt worden.Van zodra ze weer vrij zijn houdt het schreeuwen meteen op. Ervaren boeren castreren in een paar seconden. De eigenlijke pijn is te vergelijken met een klein sneetje.
  • Christiaan Jacobs

    12 maanden geleden
    Hij weet zeker niet wat voor een functie een dierenarts heeft zeker veeeel te gierig. Daarom dan maar dierenleed.
  • Sandy Ceulemans

    12 maanden geleden
    Als een biggetje nog maar denkt dat je het gaat pakken begint het te krijsen. Dit heeft met het castreren niets te maken. Feit dat hij oorbescherming draagt, ik denk na een 10tal biggen je gehoorschade oploopt. Waarom alles weer zo opblazen.
  • Johan Buelens

    12 maanden geleden
    Ik denk dat @Eddy Broeckx ergens wel een punt heeft. Niemand wil rommelproducten in zijn vlees maar een varken vol anesthesie spuiten is geen probleem! Wan't ocharme dierenleed... op het einde van de dag zijn er dingen die niet samengaan. Of je hebt verdooft slachten en castreren of je hebt BIO voeding waar enkel natuurlijke producten aan te pas gekomen zijn. Alle groene jongens en meisjes moeten misschien eens relativeren wat ze allemaal vragen.
  • Ella Geerts

    12 maanden geleden
    Een dier hoeft niet te lijden! Gaia liefhebbers of niet, ik eet ook vlees, maar marteling hoort niet ! En idd zoals zoveel schrijven Gaia had of kan beter ingrijpen dan camera's plaatsen !