Beraat moskee

Minister Somers geeft moskee van Diest waarschuwing na analyse Staatsveiligheid: "Knip alle banden met Turkije door"

Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) heeft de Beraatmoskee in Diest een waarschuwing gegeven. Uit een doorlichting van onder andere de Staatsveiligheid blijkt dat het islamitische gebedshuis te nauwe banden heeft met de Turkse overheid. De moskee krijgt tot midden november de tijd om die banden door te knippen. Gebeurt dat niet dan kan de moskee haar erkenning en bijhorende subsidies verliezen.

De Beraatmoskee in Diest is op de vingers getikt door de Vlaamse overheid omwille van te nauwe banden met de Turkse overheid. Erkende moskeeën mogen in Vlaanderen sinds een nieuw decreet niet beïnvloed worden door een buitenlandse regering of mogendheid. De Beraatmoskee behoort tot Diyanet, dat is het Turkse ministerie dat moskeeën in binnen- en buitenland beheert. Minister Somers liet 12 erkende Diyanetmoskeeën doorlichten door de Vlaamse Informatie en Screeningsdienst, Staatsveiligheid en OCAD. Vooral de rol van de imam blijkt een probleem te zijn.

De wet is veranderd en we gaan de wet ook volgen. We zijn volop bezig met het zoeken naar oplossingen

Abdurrahman Sahingöz, voorzitter van de Beraatmoskee

Oplossing zoeken

Volgens voorzitter Abdurrahman Sahingöz is het probleem niet zo groot en kreeg de Beraatmoskee twee opmerkingen. "Het ging over de huurovereenkomst voor het gebouw en over de positie van de imam. Die is vanuit Turkije naar België verhuisd en woont boven de moskee. De wet is veranderd en we gaan de wet volgen. We hebben twee opties: voor de imam een permanente verblijfsvergunning aanvragen of een nieuwe, Belgische imam zoeken. Die zijn er niet zoveel. We hopen dat onze huidige imam kan blijven, want hij is geliefd bij de moslims in Diest. Hij heeft ook al een cursus Nederlands gevolgd en staat ervoor open om hier definitief te komen wonen", legt de moskeevoorzitter uit.

De vereniging krijgt tot 15 november de tijd om voor een oplossing te zorgen. Lukt dat niet, dan riskeert ze haar erkenning en de bijhorende subsidies kwijt te spelen. De huurovereenkomst is volgens de vereniging intussen al in orde. "Het gebouw is eigendom van de vzw Diyanet, maar dat is een Belgische vzw. Als moskeevereniging hebben wij een overeenkomst met de Belgische vzw Diyanet afgesloten, maar zij staan volledig los van Turkije", zegt voorzitter Sahingöz.

We hopen dat we de nodige vergunningen krijgen zodat onze Turkse imam kan blijven. Hij volgde al Nederlandse lessen en is geliefd bij de moslims in Diest

Abdurrahman Sahingöz, voorzitter van de Beraatmoskee

Positieve samenwerking

De Beraatmoskee was één van de eerste moskeeën in Vlaanderen die officieel erkend werden door de overheid. De schepen voor Erediensten in Diest, Monique De Dobbeleer (DDS), benadrukt dat de stad een aangename samenwerking heeft met de moskee. "Ze hebben een nieuwe voorzitter en kijken met een open blik en positieve ingesteldheid naar Diest en Vlaanderen. Er is ook een werking voor meisjes opgestart. Iedereen is welkom om er een kop koffie of thee te drinken."

De moskee zit in een omgebouwd woonhuis aan de Vervoortplaats in deelgemeente Webbekom
Google Streetview

Meest gelezen