© AP

Wapenstilstand in Soedan houdt opnieuw niet stand

Een staakt-het-vuren dat donderdag van kracht werd in Soedan, houdt opnieuw niet stand. Volgens de Arabische televisiezender al-Jazeera waren er donderdagmorgen luchtaanvallen en zware beschietingen in de buurt van het presidentieel paleis in de hoofdstad Khartoem. Ook in de vlakbij gelegen stad Omdurman was er artillerievuur te horen, zo meldden ooggetuigen op Twitter.

jvh
Bron: BELGA

Bedoeling was dat de strijdende partijen de wapens zouden neerleggen van 4 tot 11 mei, om humanitaire hulp mogelijk te maken. De hoop op een echte wapenstilstand was echter maar klein. Sinds het begin van de gevechten bijna drie weken geleden werden al herhaaldelijk wapenstilstanden tot 72 uur uitgewerkt, die telkens opnieuw geschonden werden.

In Soedan vecht de eigenlijke president Abdel Fattah al-Burhan met de hulp van de reguliere strijdkrachten een machtsstrijd uit met zijn vicepresident Mohammed Hamdan Daglo, de leider van de paramilitaire Rapid Support Forces.

Beide generaals trokken ooit door een gezamenlijke militaire coup de leiding in Soedan naar zich toe. Door vragen over de machtsverdeling kwam het echter tot een vete tussen beide kampen, die op 15 april uitmondde in open gevechten en het land in de Hoorn van Afrika met zijn ongeveer 46 miljoen inwoners in crisis stortte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer