©yannick joos

Webwinkel Unigro uit Sint-Niklaas stopt ermee: 141 banen op de tocht

De Sint-Niklase webwinkel Unigro, die producten voor huis, tuin en vrije tijd aanbiedt, zet de activiteiten in België en Luxemburg stop. In België staan alle 141 banen op de tocht, in Luxemburg werkten geen mensen.

Unigro is al jaren verlieslatend en vond geen goed scenario om winstgevend te kunnen worden. "Om de negatieve trend te keren, zou Unigro zijn jaaromzet bijna moeten verdubbelen, wat niet haalbaar is", klinkt het. De onlinewinkel verkoopt een hele resem producten, gaande van meubels, over beddengoed, tot games, babyspullen en verzorgingsproducten

Unigro-topman Yves Moens spreekt van verschillende problemen waarmee de onlinewinkel kampt. "Ten eerste zijn we actief in een markt met steeds meer concurrentie, grote druk op de prijzen en dienstverlening, en bekende grote spelers zoals Amazon.com en Bol.com. Ten tweede blijven onze structurele kosten veel te hoog ten opzichte van onze omzet. En ten derde weegt het ongunstige economische klimaat op de koopkracht van de consument", luidt het.

"We wisten het, maar toch serieuze klap"

De 141 medewerkers, 106 bedienden en 35 arbeiders, van het Sint-Niklase filiaal die hun job dreigen te verliezen, zijn intussen ingelicht over de huidige situatie. Ze mochten kiezen of ze het nieuws thuis wilden gaan verwerken of verder wilden werken. "We wisten wel al enkele jaren dat het financiële plaatje niet veelbelovend was, maar nu het doek echt valt, is het toch een serieuze klap", klinkt het bij de medewerkers. "Er zijn logischerwijs wel wat tranen gevloeid en we hebben nog heel wat vragen over onze toekomst die de komende tijd moeten beantwoord worden."

Yves Moens begrijpt hun reactie: "We beseffen dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers en hun gezin. Doorheen het hele proces willen we een constructieve dialoog aangaan met onze sociale partners en we verwachten dat we een gepaste oplossing zullen vinden in het belang van alle betrokken medewerkers."

Postorderbedrijf

Unigro bestaat al sinds 1948: het was toen een van de eerste postorderbedrijven in België. Het richtte zich in die periode op de verkoop van kleding op afbetaling. In 1988 belandde Unigro onder dak bij Saint-Brice, een dochter van het Franse postorderbedrijf 3 Suisses. In 2014 nam het Duitse Otto Group 3 Suisses (en dus ook Unigro) over. Het voorbije decennium is Unigro zich dan almaar meer gaan positioneren als webwinkel.

Meest gelezen