Reuters

Zelenski wil Poetin voor Internationaal Strafhof in Den Haag brengen: "We willen hier een andere Vladimir zien" 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in zijn toespraak voor het Internationaal Strafhof in Den Haag opgeroepen om Vladimir Poetin te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Zelenski drong ook opnieuw aan om een internationaal tribunaal op te richten in Den Haag om de Russische invasie in Oekraïne te veroordelen.

"We hadden hier liever een andere Vladimir gezien", zei Zelenski aan het begin van zijn toespraak laconiek. Hij bedoelt daarmee uiteraard de Russische president Vladimir Poetin, met wie hij dezelfde voornaam deelt (maar dan in het Oekraïens). "Poetin moet worden gestraft voor zijn misdaden, hier, in de hoofdstad van het internationaal recht. Ik ben er zeker van dat dat zal gebeuren, wanneer wij de oorlog winnen", zei de Oekraïense president.

BEKIJK - Zelenski spreekt in Den Haag: "Wie oorlog brengt, moet berecht worden."

Videospeler inladen...

Het Internationaal Strafhof heeft in maart een arrestatiebevel voor Poetin uitgevaardigd. Volgens het Hof is hij verantwoordelijk voor de deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland. Maar Rusland is geen lid van het Internationaal Strafhof, en erkent de rechtsmacht ervan niet. De kans dat Poetin dus ooit echt in Den Haag voor de rechtbank zal verschijnen, is klein.

Daar komt bij dat het Internationaal Strafhof Poetin niet kan veroordelen voor de oorlog op zich, de inval van Rusland in Oekraïne. Daarvoor is een apart tribunaal nodig. Oekraïne wil zo'n tribunaal, vergelijkbaar met dat van Neurenberg, waar de kopstukken van het naziregime werden berecht na de Tweede Wereldoorlog.

Zelenski heeft er vandaag nog eens op gehamerd hoe belangrijk dat is: "Alle oorlogsmisdaden in Oekraïne zijn het gevolg van een Russische misdaad. Die van de aanval op Oekraïne. Er kan alleen een duurzame vrede komen, als de agressor volledig berecht is." Daarmee kwam Zelenski tot de kern van de zaak die ook de titel van zijn toespraak was: "Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne."

Nieuw militair steunpakket van België

Zelenski gaf na zijn toespraak in het Strafhof een persconferentie samen met de Nederlandse premier Rutte en onze premier Alexander De Croo, die ook was uitgenodigd in Den Haag vandaag. 

De Croo kondigde aan dat ons land een nieuw militair steunpakket aan Oekraïne aan het voorbereiden is. Volgende week zou dat concreter worden, zei de premier achteraf.

Tegelijkertijd is ons land ook een manier aan het zoeken om de opbrengst van bevroren Russische tegoeden te gebruiken om de oorlog te financieren, maar ook de heropbouw van Oekraïne te betalen. "We moeten daarvoor een wettelijke basis hebben, maar het is volledig verklaarbaar dat je inkomsten van het land dat Oekraïne aanvalt, gebruikt om Oekraïne te verdedigen", aldus de Croo.

België heeft 200 miljard euro aan Russisch geld bevroren, het hoogste bedrag in heel de wereld, zegt De Croo. Maar dat geld zelf gebruiken om Oekraïne te steunen, lijkt moeilijk. Zelenski wil dat geld liefst wel allemaal gebruiken, maar zei dat zelfs dat nog niet genoeg zal zijn voor de heropbouw: "De Wereldbank heeft een schatting gemaakt dat we nu al minstens 400 miljard nodig hebben, en dan weten we nog niet eens hoe de situatie is in de door Rusland bezette gebieden."

BEKIJK - Zelenski ontmoette in Den Haag ook de Nederlandse en Belgische premier:

Videospeler inladen...

Ook NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne is aan bod gekomen. Gisteren was Zelenski nog op verrassingsbezoek in Finland, dat pas lid werd van de NAVO. De Oekraïense president zegt dat zijn land realistisch is, en dat weet dat het geen lid zal kunnen worden van de NAVO zo lang de oorlog bezig is. Maar, zei Zelenski, Oekraïne wil wel een duidelijk teken bij de volgende NAVO-top in Vilnius dat lidmaatschap mogelijk is als de oorlog gedaan is.

BEKIJK - Jan Balliauw: "Zelenski wil apart tribunaal om verantwoordelijken van Russische invasie te vervolgen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen