Rusland beschuldigt VS ervan achter drone-aanval op Kremlin te zitten: “Zij kiezen de doelwitten, Oekraïne voert uit”

De Verenigde Staten beslissen over aanvallen, en Oekraïne voert ze uit. Dat beweert althans het Kremlin donderdag na de door de Russen gesignaleerde droneaanval van dinsdagavond op het Kremlin. “Rusland weet dat zowel de middelen als de doelwitten voor aanvallen door Oekraïne worden gekozen op bevel van de VS”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

jch
Bron: BELGA

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei woensdag dat zijn land niets te maken heeft met de aanval. De Russische verklaringen komen er nu “de Russen niet aan het winnen zijn”, vermoedt Zelensky. “Hij (Poetin, red.) kan zijn samenleving niet langer motiveren en probeert zo zijn soldaten aan te sporen om tegen Kiev te blijven vechten.”

LEES OOK. Droneaanval op Kremlin zet oorlog weer op scherp: Rusland maakt zich klaar voor “vergeldingsactie”

De ontkenning van Oekraïne, en later ook van de VS, is volgens Peskov “compleet belachelijk”. Bewijzen voor de betrokkenheid van Oekraïne of de Verenigde Staten gaf hij echter niet, behalve dat gegevens van de Russische inlichtingendiensten wijzen op de betrokkenheid van Oekraïne. Er loopt een onderzoek, maar Peskov kon niet zeggen wanneer dat rond zal zijn.

LEES OOK. Probeerde Oekraïne echt Poetin te doden? “Rusland schiet alleen maar zichzelf in de voet”

De veiligheidsmaatregelen in het Kremlin worden intussen verder opgevoerd, zei Peskov nog. De Russische president Vladimir Poetin werkt donderdag vanuit het Kremlin. De president reageerde “zoals altijd kalm en beheerst, en bleef helder in zijn beoordelingen en bevelen. In dat opzicht is er niets nieuws gebeurd.”

LEES OOK. Opmerkelijke beelden leiden tot veel speculatie: wat deden twee mensen op koepel Kremlin op moment van droneaanval?

Rusland overweegt “een grote variëteit” aan maatregelen om op de aanval te antwoorden. Welke maatregelen dat zijn, verduidelijkte Peskov niet. De Russische stokebrand, en oud-president en oud-premier, Dmitri Medvedev greep de berichten woensdag aan om op te roepen tot een “eliminatie van Zelensky en zijn kliek”.

LEES OOK. Kremlin beschuldigt Kyiv van poging tot moord op Poetin: beelden tonen hoe drone ontploft bij dakkoepel, Zelensky ontkent

De persdienst van het Kremlin had eerder bekendgemaakt dat het Kremlin in de nacht van dinsdag op woensdag het doelwit was van een aanval met twee drones en wees met beschuldigende vinger naar het regime in Kyiv. De drones konden worden neergehaald en er was geen sprake van schade of gewonden, maar de Russische autoriteiten bestempelden het incident niettemin als een aanslag op het leven van president Poetin en waarschuwden voor tegenmaatregelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER