Stijgende rente en hogere belastingen schrikken vastgoedinvesteerders af

Uit cijfers van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) blijkt dat er minder investeerders de vastgoedmarkt betreden. Ze laten zich afschrikken door de opgelopen rentes en de hogere registratiebelastingen.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn meer en meer signalen dat de vastgoedmarkt afkoelt. Niet alleen de gezinnen houden de vinger op de knip, ook de investeerders kopen minder huizen en appartementen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: de cijfers van Diependaele, waarover De Tijd bericht, tonen aan dat het aantal transacties voor investeringspanden is gedaald van 24.169 in het eerste kwartaal van 2021 naar 20.841 in het eerste kwartaal van 2022 en naar 16.331 het afgelopen kwartaal. In twee jaar tijd is er dus sprake van een terugval met 32 procent.

  • Investeerders laten zich in de eerste plaats afschrikken door de gestegen rentes. Die zetten immers de huurrendementen onder druk. Daarenboven is het lucratiever om te beleggen in vastrentende activa, zoals obligaties.
  • Voorts moeten mensen die een tweede woning kopen sinds 2022 meer belastingen betalen op de aankoop. De registratierechten zijn gestegen van 10 naar 12 procent.

Meer details: uit de cijfers blijkt ook dat er minder gezinnen een woning kopen, maar die daling is minder scherp. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 12.176 aktes afgesloten voor de aankoop van een gezinswoning, tegenover 14.009 in het eerste trimester van 2021. Dat is dus een afname met 13 procent. In de eerste drie maanden van 2022 werd er nog een stijging tot 20.457 opgetekend.

  • Diependaele schrijft die kleinere terugval toe aan de aanpassing van de registratierechten. In tegenstelling tot de investeerders, moeten gezinnen sinds 2022 minder registratierechten betalen. Het tarief voor de enige eigen woning daalde van 6 naar 3 procent.
  • “Dat heeft er dus voor gezorgd dat de concurrentie op de huizenmarkt een beetje gekanteld is in het voordeel van de kopers van een enige en eigen woning”, aldus de minister.

Slecht nieuws voor de staatskas

Streep door de rekening: doordat er minder activiteit is op de vastgoedmarkt zijn er minder inkomsten voor de Vlaamse staatskas.

  • Uit de jongste begrotingscontrole bleek dat de Vlaamse regering verwacht dit jaar 424 miljoen euro minder aan registratierechten binnen te krijgen. (cv)
Meer