virojt

Vroegboekkorting niet per se garantie voor laagste prijs: "Reis naar Corfu bleek enkele maanden later veel goedkoper"

Consumenten voelen zich bedrogen als ze hun vroeg geboekte pakketreis een tijdje later nóg goedkoper zien staan. Dat melden mensen aan Radio2. Volgens de Vereniging Vlaamse Reisbureaus blijft vroeg boeken interessant: "Maar de prijzen van reizen schommelen, afhankelijk van vraag en aanbod. Daarom kan het zijn dat je reis later goedkoper wordt."

Het is een misvatting dat hoe vroeger we boeken, hoe goedkoper we reizen. De prijs voor je reis kan later nog altijd dalen. “Maar we adviseren toch op tijd te boeken. Hoe vroeger je erbij bent, hoe groter het aanbod, de keuze en de interessantste prijs van dat moment”, zegt Koen van den Bosch van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR).

Vroegboekkorting is geen laagsteprijsgarantie

Toch klagen verschillende consumenten aan dat hun vroegboekkorting er helemaal geen lijkt te zijn. Ludo boekte in januari een reis naar Corfu voor bijna 1.000 euro. Enkele maanden later wordt die aangeboden voor de helft. “Ik kan leven met prijsschommelingen, maar dit is erover.” 

Ook Willy en Denise betalen 300 euro meer dan sommigen van hun reisgenoten voor hun reis naar Bulgarije. “Ook al boekten wij veel vroeger.” Melanie uit Leopoldsburg vindt vroegboekkortingen geldklopperij. “Het is nu al de tweede keer dat onze reis nadien veel goedkoper wordt.” Is hun kritiek terecht: zijn vroegboekkortingen een illusie?

"Vroegboekkortingen horen bij de lancering van de seizoensbrochures en zijn sowieso interessant. Je krijgt een goede prijs voor een reis naar je wens", weerlegt Koen van den Bosch van de VVR de kritiek. "Maar de prijzen van reizen zijn wereldwijd afhankelijk van allerlei factoren en kunnen daardoor gaan schommelen." 

Principe van vraag en aanbod

Alle bouwstenen waaruit een pakketreis bestaat, schommelen in aanbod. Dat heeft invloed op de prijs. “Die bouwstenen zijn de vlucht, de transfer naar het hotel, het hotel zelf, meerdere excursies, een huurauto…”

Als hotel 1 al snel volgeboekt is, moet naar een hotel 2 gezocht worden. Maar dat is wellicht wat duurder en daardoor gaat de prijs van de pakketreis naar omhoog. Verkoopt een pakketreis minder goed, dan zal de prijs dalen. "Het principe van vraag en aanbod, dus. Maar wie vroeg boekt, heeft de meeste keuze."

Boek zo vroeg mogelijk je reis: dan is er nog ruim keuze en een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Koen van den Bosch, VVR

Hetzelfde geldt voor vliegtuigtickets. "Er worden om een vlucht rendabel te houden, bijvoorbeeld 50 stoelen aangeboden aan 90 euro. Als die stoelen allemaal verkocht zijn, wordt de rest duurder. Maar stokt de verkoop, kan het zijn dat die prijzen zakken. Die strategie heet yielding."

Recht op een vergoeding?

Als je reis later goedkoper wordt aangeboden, heb je dan recht op een compensatie? "In principe niet, want je tekende een reisovereenkomst waarbij je akkoord ging met de aangeboden prijs. Maar dat belet reisorganisaties niet om te stunten met bijvoorbeeld een laagsteprijsgarantie en toch het verschil terug te betalen."

Meest gelezen