De Europese Centrale Bank.© AFP

ECB verhoogt rente nog met 25 basispunten: “We pauzeren niet”

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente donderdag opnieuw verhoogd, voor de zevende keer op rij, maar ditmaal slechts met 25 basispunten. Dat heeft de ECB in Frankfurt bekendgemaakt. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat nu op 3,75 procent, het hoogste niveau sinds oktober 2008.

mtm
Bron: BELGA

Sinds juli vorig jaar was de rente al zes keer verhoogd, telkens met 50 of 75 basispunten. Dat tempo wordt nu dus teruggeschroefd tot 25 basispunten, een vertraging die door de meeste analisten was verwacht.

De ECB houdt de deur wel open voor toekomstige renteverhogingen. “De inflatievooruitzichten blijven te lang te hoog”, luidt het. ECB-voorzitter Christine Lagarde benadrukte tijdens een persconferentie dat er “nog een weg af te leggen is” en dat “we niet pauzeren” met het verstrakken van het monetaire beleid in de strijd tegen de hoge inflatie in de eurozone. Die bedroeg in april 7 procent, volgens een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat, terwijl de ECB streeft naar een inflatie van 2 procent.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verhoogde woensdag ook de belangrijkste rentevoet met 25 basispunten (tot een vork van 5 tot 5,25 procent), maar zij hintte wel op een mogelijke pauze. Het was de tiende renteverhoging op rij in de Verenigde Staten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer