Zeven verdachten opgepakt omdat ze mogelijk aanslag in ons land planden: “Onrustwekkend”

De Federale Gerechtelijke Politie heeft donderdag zeven verdachten opgepakt die mogelijk een aanslag in ons land aan het voorbereiden waren, zo bevestigt het federaal parket. De meeste verdachten zijn van Tsjetsjeense origine en werden gearresteerd na huiszoekingen op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen en in Gent.

mtm, phu
Bron: VRT

De huiszoekingen vonden donderdag plaats in Gent, Menen (3), Oostende, Roeselare (3) en Wevelgem. “De speciale eenheden van de federale politie gaven de nodige ondersteuning bij de arrestaties”, zo meldt het federaal parket in een persbericht.

In totaal werden zeven personen opgepakt. Het gaat om “snel geradicaliseerde” twintigers die bijna allemaal van Tsjetsjeense afkomst zijn en “tot een groep behoren die fervent aanhanger is van terreurgroep IS”. Drie van de verdachten hebben de Belgische nationaliteit.

Ze hadden nog geen duidelijk doelwit vastgelegd voor hun aanslag, maar waren wel actief op zoek naar wapens en hadden al verschillende scenario’s besproken. “Het gaat op korte tijd al om de derde cel die we ontmantelen die van plan was om een terroristische aanslag te plegen in België”, zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. “Dat is onrustwekkend. We zien dat er in bepaalde milieus heel snel geradicaliseerd wordt.”

LEES OOK. Verijdelde aanslag had Bart De Wever als doelwit: geradicaliseerde moslimjongeren hadden plannen om burgemeester te vermoorden

De zeven moeten nog voor de onderzoeksrechter verschijnen. Die zal beslissen of ze aangehouden worden of niet. Het federaal parket meldt nog dat de verdachten mogelijk in verdenking gesteld kunnen worden van poging tot terroristische moord, deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terreuraanslag.

Dreigingsniveau onveranderd

Het dreigingsniveau voor België blijft onveranderd. Dat zegt het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD). Het algemene dreigingsniveau voor ons land blijft behouden op niveau 2, op een schaal van 4. “Dat betekent dat de dreiging als gemiddeld wordt beschouwd”, zegt het OCAD. Het orgaan zegt de situatie te blijven evalueren en in contact te staan met de partnerdiensten.

Het OCAD wijst nog op de goede samenwerking tussen de politiediensten, inlichtingendiensten, het OCAD en het parket. Dankzij die samenwerking is er “disruptief tussengekomen in een dossier rond jihadistisch extremisme”. “De bevoegde diensten hadden de situatie steeds onder controle”, aldus het coördinatieorgaan.

“Onze diensten hebben oren en ogen in gesloten chatgroepen”

De aanwezigheid van jihadistisch extremisme blijft “onrustwekkend”, maar de veiligheids- en inlichtingendiensten hebben vandaag veel meer middelen om tijdig tussenbeide te komen. Zo heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) donderdag in ‘Terzake’ gereageerd op de arrestaties.

“Men heeft die mensen tijdig gedetecteerd en is tussenbeide kunnen komen. Dat is niet toevallig. Onze inlichtingendiensten zijn vandaag versterkt en hebben merkelijk meer personeel en tools. Dankzij een wet die vorig jaar is gestemd, hebben ze oren en ogen gekregen om in gesloten chatgroepen te patrouilleren en tussenbeide te komen indien dat nodig is, en dat is opnieuw gebeurd vandaag”, aldus Van Quickenborne.

De arrestaties tonen voor Van Quickenborne aan dat het jihadisme als ideologie niet dood is en jonge mensen vatbaar blijven voor extremistisch gedachtegoed. Bovendien kunnen ze op heel korte termijn radicaliseren. “We moeten zeer waakzaam zijn”, zei de minister, die beklemtoonde dat de Belgische autoriteiten veel hebben geleerd uit de aanslagen van 2016. Zo ontstond onder meer de OCAD-lijst, een lijst waarop de hoofdverdachte van deze terreurplannen stond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER