Yorick Jansens

Bpost boekt meer omzet maar minder winst in eerste kwartaal

Bpost heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer omzet gedraaid, maar zag wel de nettowinst met bijna een kwart dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het postbedrijf, dat door een turbulente periode gaat na allerlei onderzoeken naar wanbeheer, boekt minder winst dan gedacht.  

De omzet van Bpost is gestegen naar 1,05 miljard euro, dat is 1 procent hoger dan vorig jaar. De nettowinst bedroeg daarentegen 24 procent minder dan een jaar eerder, goed voor 48,3 miljoen euro. Ook de winst voor intresten en belastingen (ebit) daalde op een jaar tijd 16,5 procent tot 77,6 miljoen euro. Het cijfer belandt onder de prognose van 79,1 miljoen die de analisten bij Bloomberg vooropgesteld hadden.  

In België bleef de omzet stabiel. Er is sprake van totale bedrijfsopbrengsten van 566,4 miljoen euro. Hoewel er minder brievenvolumes werden verstuurd in België, transporteerde Bpost wel opvallend meer pakjes.

"De moeilijke macro-economische omstandigheden werden verzacht door sterke pakjesvolumes, prijsstijgingen en een aanhoudende focus op productiviteit en kostenbeheersing", stelt CEO Philippe Dartienne zich sterk.  

Turbulente periode

Dat de winst van Bpost lager ligt dan verwacht, kan te maken hebben met de verdachte overheidscontracten die ontdekt werden. Het postbedrijf waarschuwde toen zelf al voor de financiële impact. Eerst verwachtte Bpost een stijging van de totale omzet van ongeveer 5 procent tegenover 2022. Maar door het lopende onderzoek heeft het postbedrijf de financiële vooruitzichten voor 2023 geschrapt.  

Deze week volgde ophef omdat twee kabinetsmedewerkers van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter op de loonlijst van Bpost stonden.

Eén van hen zou het omstreden krantencontract opvolgd hebben, zo toonde WhatsApp-berichten die de krant De Tijd kon inkijken. Volgens de minister is er echter geen sprake van belangenvermenging.

Nieuwe CEO? Mogelijk nog maanden wachten

Het zal mogelijk nog een aantal maanden duren voor er een nieuwe CEO start bij Bpost. Dat zegt Audrey Hanard, voorzitter van de raad van bestuur bij het postbedrijf. Sinds het vertrek van Dirk Tirez in december wordt Bpost geleid door interim-CEO Philippe Dartienne. Tirez verdween nadat mogelijke onregelmatigheden bij de aanbesteding van de concessie voor de krantenbedeling aan het licht waren gekomen.

Hanard legde uit dat eerst de tijd werd genomen om een duidelijk profiel te maken van de gewenste CEO en om "te leren van het verleden". "Het is een collectieve verantwoordelijkheid, maar we kunnen helaas niet zeggen dat de vorige CEO's een succes zijn geweest", zei ze. De voorganger van Tirez, Jean-Paul Van Avermaet, was ook al in opspraak geraakt.

 "We hebben het proces uitgestippeld", zei Hanard over de huidige stand van zaken in de zoektocht. "We hebben er het volle vertrouwen in dat we tot de juiste kandidaat zullen komen. Het zal misschien nog een aantal maanden duren, maar ik zoek liever de juiste kandidaat dan overhaast snel iemand te benoemen."

Hanard zei nog dat het bedrijf volgens haar heel goed draait onder interim-CEO Dartienne. "Ik heb niet het gevoel dat dit een belemmering is voor het bedrijf."

Meest gelezen