Den Haag-trip van De Croo werpt vruchten af voor Oekraïne

Op de persconferentie in Den Haag kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld), met aan zijn rechterkant de Nederlandse minister-president Mark Rutte en Oekraïens president Volodymyr Zelensky, extra steun aan voor het land in oorlog.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


In het nieuws: “België zit in het proces om een nieuw pakket met militaire steun voor te bereiden”, zei De Croo in het Catshuis in Den Haag, de ambtswoning van Rutte.

  • “Bij zo’n pakketten is er vaak sprake van praktische obstakels, maar ik verzeker dat er geen enkele twijfel bestaat in de Belgische hoofden en harten dat we Oekraïne moeten blijven steunen”, verzekerde de premier de Oekraïense premier Zelensky. Meer details over het militair steunpakket kwamen er niet. Eind deze maand zou het pakket afgeklopt worden.
  • De Croo vestigde ook de aandacht op Russische bevroren tegoeden. In totaal werd voor 180 miljard euro aan Russische activa bevroren door Euroclear, een Brussels bedrijf dat het grootste centrale effectenbewaarinstelling in de wereld is. De Belgische overheid besliste om de intresten op dat geld, in totaal goed voor 730 miljoen euro, af te romen, en te gebruiken voor steun aan Oekraïne.
  • Samen met de Europese Commissie werkt België nu aan een wetgevend kader om ook de bevroren tegoeden zelf te kunnen gebruiken. “We willen daar een leidende rol in spelen. Dat geld gebruiken voor de Oekraïense oorlogsinspanningen en de heropbouw is zowel vanuit economisch als moreel perspectief perfect logisch”, vertelde De Croo in Den Haag.

Onderliggend: Ook Nederland wil meer doen voor Oekraïne. In de vorm van F-16.

  • Het land werkt op dit moment samen met België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken om gevechtsvliegtuigen te leveren aan Oekraïne. Concreet wordt het plan nog niet. “Er zijn geen taboes en we werken er intensief aan. Maar we zijn er nog niet”, zei de Nederlandse minister-president Mark Rutte.
  • Nederland beschikt over 24 F-16’s, die vanaf dit jaar uit dienst worden genomen en vervangen door de F-35. Dat maakt dat binnenkort enkele vliegtuigen vrijkomen, die aan Oekraïne kunnen worden geleverd. Voor België ligt de situatie wat moeilijker, aangezien pas eind dit jaar de eerste twee F-35’s worden geleverd. Een onmiddelijke levering van Belgische jets lijkt dan ook eerder onrealistisch; wel kan België bijdragen aan de opleiding van Oekraïense gevechtspiloten.
Meer