Gitaar bovenhalen in rechtszaal loont: Ed Sheeran niet schuldig aan plagiaat

De Britse zanger heeft volgens de rechtbank in New York geen plagiaat gepleegd met zijn wereldhit "Thinking out loud". De popster was aangeklaagd omdat het akkoordenschema uit zijn hit "bijna identiek" zou zijn aan dat van "Let's get it on" van Marvin Gaye uit 1973. Tijdens het proces speelde hij enkele akkoorden van zijn hit op gitaar om zijn onschuld te bewijzen.  

De liedjes van een van de grootste popsterren van het moment, Ed Sheeran, werden al vaker onder de loep genomen. Rond zijn hits "Photograph" en "Shape of You" ontstonden ook al rechtszaken. Telkens werd aangetoond dat hij geen plagiaat pleegde. Ook nu, bij zijn lied "Thinking out loud", haalt Sheeran zijn slag thuis. 

De nabestaanden van Ed Townsend - die het nummer "Let's Get It On" met Marvin Gaye in 1973 heeft geschreven - dienden een aanklacht in tegen Sheeran. De melodie, harmonie en het ritme zouden te sterk op elkaar gelijken. Townsends erfgenamen stelden daarom dat er sprake is van een inbreuk op het auteursrecht.  Ze eisten een schadevergoeding van de zanger.

Veel liedjes bestaan uit vergelijkbare akkoorden. Je kan "Let it be" makkelijk naar "No woman no cry" switchen

Britse zanger Ed Sheeran

Sheeran haalde alles uit de kast om zijn onschuld te bewijzen. Zo haalde hij zijn gitaar boven in de rechtzaal in New York om enkele gitaarakkoorden te spelen van "Thinking out loud". Volgens de Britse openbare omroep BBC zou hij ook het openingsvers van zijn wereldhit gezongen hebben.

"Ik ben van mening dat de meeste popsongs gebaseerd zijn op bouwstenen die al honderden jaren vrij beschikbaar zijn", probeerde Sheeran zich sterk te maken in zijn verdediging. "Veel liedjes bestaan uit vergelijkbare akkoorden. Je kan "Let it be" makkelijk naar "No woman no cry" switchen." 

Een jury in New York kon zich vinden in de uitleg van Sheeran en oordeelde dat de Brit zich niet schuldig heeft gemaakt aan plagiaat. Goed nieuws voor zijn fans, want eerder beweerde Sheeran dat hij zou stoppen met zijn muziekcarrière als hij schuldig werd bevonden. 

BEKIJK - Sheeran verlaat de rechtbank, iets later volgt zijn gitaar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen