Oekraïense luchtmacht schiet eigen drone uit de lucht boven hoofdstad Kiev

De drone die donderdagavond is neergeschoten boven het centrum Kiev, was er een van Oekraïne zelf. Dat meldt de Oekraïense luchtmacht. Die was de controle over het toestel kwijtgeraakt en besloot het daarom neer te halen.

mtm
Bron: BELGA

“Omdat ongecontroleerde vlucht van de drone in het luchtruim boven de hoofdstad tot ongewenste gevolgen zou hebben kunnen leiden, is besloten om mobiel afweergeschut te gebruiken. Het doelwit is vernietigd!”, schrijft de Oekraïense luchtmacht op de berichtendienst Telegram. Volgens de luchtmacht ligt een technisch defect aan de oorzaak van het controleverlies over de drone van het type Baykartar TB2.

Eerder op de avond werd er nog uitgegaan van een Russische verkenningsdrone of aanval. Het zou daarmee al de vierde aanval op Kiev zijn in enkele dagen tijd. In de stad weerklonk korte tijd een luchtalarm en konden inwoners minutenlang schietgeluiden en explosies horen. Op videobeelden op sociale media was te zien hoe de drone werd neergeschoten, waarna er opluchting en gejuich klonk bij de mensen op straat. Het toestel zou zijn neergestort in de buurt van de oever van de rivier de Dnjepr, net buiten het stadscentrum.

Het incident volgt kort op de bewering van Moskou dat het Kremlin is aangevallen door twee drones. Het bestempelde dat als een poging om president Vladimir Poetin te vermoorden. Kiev heeft betrokkenheid ontkend, evenals de Verenigde Staten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer