Beursblog – Bpost in de lift ondanks onzekerheid, meer jobs dan verwacht in VS

17.38 – Europese beurzen gaan goedgeluimd het weekend in

De Eurostoxx50 sloot de handelsdag 1,25 procent hoger af en de Bel20 won 1,65 procent.

  • De kwartaalresultaten (zie bericht van 07.17 uur) hebben Bpost een stevige boost gegeven. Het Belgische postbedrijf won 5,9 procent.
  • Binnen de Belgische sterindex deed Galapagos er 5,25 procent bij in reactie op kwartaalresultaten van gisterenavond.

Dit was het voor vandaag! Volgende week ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het relevante beursnieuws. Een fijn weekend gewenst!

16.58 – Verenigde Staten onderzoeken of marktmanipulatie mee aan de oorzaak van bankencrisis lag

16.09 – Ook PacWest knalt de hoogte in

PacWest wint 46,3 procent. De Amerikaanse bank kreeg de voorbije dagen rake klappen op de beurs nadat die aankondigde dat het “strategische opties”, waaronder een eventuele overname, bekijkt.

15.59 – Western Alliance zet herstelbeweging in

Western Alliance noteert momenteel 27,3 procent in de plus, nadat de bank gisteren even 50 procent naar beneden was getuimeld.

  • Beleggers vluchtten toen naar de uitgang na berichten dat de financiële instelling op zoek was naar een overnemer. Western Alliance ontkende kort daarna de geruchten. “We onderzoeken geen verkoop, noch hebben we een adviseur ingehuurd om strategische opties te onderzoeken”, klonk het. Er werd toen al een herstelbeweging ingezet, waar er vandaag dus overtuigend een vervolg wordt aan gegeven.

15.46 – Welke impact zal het jobrapport hebben op het rentebeleid van de Fed?

15.43 – Apple schiet hoger na kwartaalresultaten

Beleggers reageren positief op het kwartaalrapport van Apple. De techgigant wint na het luiden van de openingsbel 4,3 procent.

  • Uit de kwartaalcijfers blijkt onder meer dat de nettowinst in het tweede kwartaal van het lopende boekjaar uitkwam op 24,2 miljard dollar, op jaarbasis een lichte daling. Per aandeel kwam de winst uit op 1,52 dollar, waar analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 1,43 dollar.

15.39 – Wall Street trekt een sprintje

Een krappe arbeidsmarkt (zie bericht van 14.40 uur) schrikt Wall Street deze keer niet af. De Dow Jones wint 1,15 procent en de S&P500 en de Nasdaq doen er elk 1,1 procent bij.

14.40 – Meer jobs bijgekomen in de VS dan verwacht

In de Verenigde Staten zijn er in april 253.000 jobs bijgekomen. Dat is meer dan verwacht. Economen hadden een groei met 180.000 banen voor ogen.

  • De werkloosheidsgraad kwam uit op 3,4 procent, het laagste niveau sinds 1969. Economen hadden een werkloosheidsgraad van 3,6 procent verwacht.

14.01 – Bank of America: “Rentepauze Fed is geen reden om volop aandelen te kopen”

Tijdens de toelichting van het jongste rentebesluit hintte Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, op een eventuele pauze van de renteverhogingen. Deze maand werd beslist om de rente op te trekken met 25 basispunten.

  • Michael Hartnett, strateeg bij Bank of America, waarschuwt dat dat geen signaal is om nu volop aandelen te kopen. “Voor een stierenmarkt hebben we een soepel geldbeleid nodig, wat er alleen kan komen na een recessie”, klinkt het. “Een aanhoudende prijsdruk en een veerkrachtige arbeidsmarkt weerhouden de Fed ervan de rente te verlagen.”

12.32 – Waar moet Adidas met zijn reusachtige voorraad van Yeezy-schoenen heen?

12.21 – Bel20 kleurt overtuigend in het groen

De Eurostoxx50 noteert momenteel 0,35 procent in de plus en de Bel20 doet er 1,1 procent bij.

  • Galapagos opende vanmorgen stevig in het rood (zie bericht van 09.20 uur), maar het farmabedrijf heeft intussen een herstelbeweging ingezet. Momenteel noteert de koers 1,7 procent in de plus.

11.46 – Bpost noteert bijna 6 procent in de plus

Bpost beleeft momenteel de beste beursdag van het jaar na de publicatie de kwartaalresultaten (zie bericht van 07.17 uur). Momenteel noteert het aandeel van het Belgische postbedrijf 5,9 procent in de plus.

  • Bpost presteerde in het eerste kwartaal van 2023 iets beter dan vooraf verwacht. Dat zegt Marc Zwartsenburg van ING. Hij herhaalt daarbij het Houden advies met een koersdoel van 5,50 euro.

11.33 – Detailhandelsverkopen eurozone gedaald

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in maart gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

  • De detailhandelsverkopen, gerekend naar volume, daalden in maart op maandbasis met 1,2 procent. 
  • Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in de eurozone in maart met 3,8 procent.

10.24 – Inflatie kan langer dan verwacht boven de doelstelling van de ECB liggen

Uit de “Survey of Professional Forecasters” (SPF) van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat de inflatie in de komende jaren verder kan zakken, maar langer dan verwacht boven de 2 procent – de doelstelling van de monetaire instelling – zal liggen.

  • In de driemaandelijkse SPF, een belangrijke input voor de beleidsbeslissingen van de ECB, wordt de inflatie voor 2023 nu geraamd op 5,6 procent, tegenover 5,9 procent drie maanden geleden, terwijl de prognose voor 2024 werd verlaagd van 2,7 naar 2,6 procent.
  • Maar het inflatiecijfer voor 2025 werd verhoogd van 2,1 naar 2,2 procent en het cijfer voor de “langere termijn”, dat betrekking heeft op 2027, werd gehandhaafd op 2,1 procent.

09.20 – Bel20 opent hoger, Galapagos zakt

De Bel20 index opende deze morgen op 3.759,63 punten, na gisteren te zijn gesloten op 3.737,39 punten.

  • Binnen de Bel20 index verloor Galapagos 4,5 procent in reactie op de trading update van gisterenavond. Anderzijds kon Proximus in de opening een winst van 2,4 procent tonen en steeg Argenx 2,2 procent.
  • Bekaert en Sipef openden bij de mid caps elk ongeveer anderhalf procent hoger. DEME steeg zelfs bijna 3 procent en Bpost na cijfers bijna 2 procent. De kwartaalupdate van Intervest resulteerde in een koersverlies van 3,2 procent.
  • Bij de small caps won Ekopak 3,5 procent. Het wispelturige Oxurion pakte in de opening een winst van 5,5 procent.

08.02 – Kankerbestrijder Celyad moet notering op Nasdaq schrappen

Biotechbedrijf Celyad kondigt aan dat de raad van bestuur de notering van haar American Depositary Shares op de Nasdaq schrapt. De notering op Euronext Brussel blijft gewoon gehandhaafd. Celyad voldeed niet meer aan de eisen van beursbedrijf Nasdaq, met een koers onder de 1,00 dollar. Gisteren sloot het aandeel op 0,60 dollar.

Het bedrijf verkeert al enige tijd in financieel zwaar weer. Celyad verwacht dat er voldoende geld is om de bedrijfskosten en kapitaaluitgaven te dekken tot het vierde kwartaal van 2023, maar de beschikbare financiële middelen volstaan niet om een periode van 12 maanden te overbruggen.

07.17 – Onzekerheid troef bij Bpost

Slecht nieuws voor aandeelhouders van Bpost. Het bedrijf zegt geen zicht te hebben op wanneer de financiële impact duidelijk zal zijn van de onderzoeken rond prijsmanipulatie. En ook op de benoeming van een nieuwe CEO is het wellicht nog maanden wachten, zo bevestigde voorzitter Audrey Hanard in een online persconferentie. Meer hier

Audrey Hanard, voorzitter van Bpost – foto Bpost

07.12 – Modrikamen verzamelt klachten tegen Bit4you

De bekende Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen, onder meer bekend van zijn rol in het dossier Fortis na de bankencrisis, gaat op vraag van een gedupeerde zoveel mogelijk klachten tegen het cryptoplatform Bit4you verzamelen. Door de onverwachte stopzetting van de activiteiten van dat platform kunnen ruim 40.000 klanten niet aan hun cryptobeleggingen. In sommige gevallen gaat het om tienduizenden tot zelfs honderdduizenden euro’s.

Mischaël Modrikamen – Getty Images

07.01 – Apple verrast met sterke verkoop iPhone

06.59 – Wall Street sluit lager

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager gesloten:

  • De S&P 500 daalde 0,7 procent op 4.061,22 punten.
  • De Dow Jones index verloor 0,9 procent op 33.127,74 punten.
  • De Nasdaq eindigde 0,5 procent lager op 11.966,40 punten.

06.45 – Amerikaanse banken PacWest en Western Alliance onder druk

Goeiemorgen! Beleggers blijven bezorgd over een Amerikaanse bankencrisis.

  • Aandelen van het Amerikaanse PacWest gingen woensdag nabeurs in de verkoop, met een verlies van 55 procent tot gevolg, en daalden donderdag in een zeer volatiele handel voor het aandeel, ruim 50 procent. De regionale bank probeerde de markten gerust te stellen, door aan te geven dat men strategische opties bekijkt.
  • Ook Western Alliance verloor donderdag flink terrein, het aandeel daalde 38,5 procent, na een nog groter verlies eerder op de dag. Western Alliance kwam woensdagavond laat met een verklaring waarin het benadrukte dat de bank gezond en stabiel is en dat er geen ongewone depositostromen zichtbaar zijn sinds de verkoop van First Republic. De Financial Times berichtte donderdag echter dat Western Alliance een verkoop overweegt, iets dat de bank zelf stellig ontkent.

Herlees hier de beursblog van gisteren

Meer