Is het wijnjaar echt zo belangrijk? Onze wijnkenner test 4 bordeauxwijnen om te bewaren, elk van een ander jaar

Hoezo? Is het wijnjaar dan zo belangrijk? Ja en neen. In mindere mate voor instant drinkwijnen die u binnen het jaar soldaat maakt. Maar wie van plan is zijn flesjes enkele jaren in de kelder weg te leggen heeft toch maar beter oog voor het oogstjaar. Want het ene jaar is lang niet het andere. Dat bleek ook uit onze test. Vier keer bordeauxwijn uit de betere middenklasse, vier keer uit een ander jaar maar ook vier keer anders.

Château Haut-Simard 2016, Saint-Emilion Grand Cru, Frankrijk

© Walter Saenen

“Remarquable”, schreef de Franse pers nadat de druiven geplukt waren. Sommigen hadden het zelfs over “exceptionnel”, zowel kwalitatief als kwantitatief. Feit is dat 2016 de geschiedenisboeken is ingegaan als een heel mooi jaar gekenmerkt door fruitige en geconcentreerde wijnen met ronde, vaak zijdezachte tannines.

Château Haut-Simard, 10 ha groot, wordt vandaag gerund door Alain Vauthier. Niet meteen de minste want deze man is ook mede-eigenaar van Château Ausone, Premier Grand Cru Classé A, lees: het hoogste schavotje binnen de classificatie van Saint-Emilion.

De 65 procent merlot aangevuld met cabernet franc is vandaag al fraai versmolten. Jonge, nauwelijks geëvolueerde kleur, klassieke aroma’s van klein rood fruit, pruim, vanille en zoethout, evenwichtig en sappig in de mond, gebrande toetsen, rijp fruit, prima frisheid en zijdezacht in de afdronk. Een wijn die vandaag al perfect op dronk lijkt maar de intrinsieke frisheid en het nog aanwezige fruit geeft hem ongetwijfeld nog een drietal jaartjes respijt.

14% vol., bij Delhaize, 29,99 euro

Bewaren: tot 5 jaar

  

Château Plantey 2018, Pauillac, Frankrijk

© Walter Saenen

Geen 2017 in ons lijstje? Doelbewust want dat was een jaar om snel te vergeten. 2018 dan maar. Een jaar dat niet meteen schitterend begon. De grote spelbreker? Meeldauw. Maar uiteindelijk kwam alles goed. Heel goed zelfs want de zomerdagen waren warm en de nachten fris. Ideaal voor een gelijkmatige rijping én een vroege oogst. De collega’s van het Revue du Vin de France spaarden de superlatieven niet. En dan vooral de Médocwijnen. “Impressionnant”, schrijven ze.

Château Plantey is een vaste waarde binnen zijn appellatie. Een “Cru Bourgeois” die naar Pauillac-normen aantrekkelijk geprijsd is. De rijpheid van de cabernet sauvignon en merlotdruiven in 2018 zorgen voor een wijn met verrassend veel concentratie. Een nog paarsrode kleur, vrij massief in de neus, eerst floraal, nadien donker fruit, kers, blauwe pruim en toast, gevuld van bij de eerste slok, opnieuw donker pitfruit, zachte kruiden, mokka en chocolade, nog goed aanwezige bitters en voldoende frisheid op het einde. Nog vijf à zes jaartjes extra moet kunnen.

14,5% vol., bij Carrefour Hyper en Market, 18,99 euro

Bewaren: meer dan 5 jaar

  

Château Haut-Vigneau 2019, Pessac-Léognan, Frankrijk

© Walter Saenen

Wist je dat een goed jaar al snel gevolgd wordt door opnieuw een goed jaar? In Bordeaux is dat geen toevalstreffer. Enkele voorbeelden? 1989 en 1990, 1995 en 1996, 2015 en 2016. En toen kwam 2019, een beetje een kopie van 2018. Beide jaren werden gekenmerkt door een warme zomer en herfst, al lijkt 2019 nog net iets meer frisheid te hebben.

Château Haut-Vigneau, gesitueerd in de gemeente Martillac, behoorde in de 18e eeuw toe aan schrijver én wijnbouwer Baron de Montesquieu. Vandaag staat Eric Perrin aan het roer van de 24,5 ha wijngaarden. Slechts 1,5 ha wordt gereserveerd voor de productie van witte wijn, de overige 23 ha zijn beplant met cabernet sauvignon (55 procent) en merlot (45 procent).

In het glas uitbundige aroma’s van braam, cassis en getoast brood, best krachtig maar vooral elegant in de mond, smeuïg donker fruit, zachte kruiden en fraaie bittertonen in het verlengde.

Vandaag al best te genieten maar een vier à vijftal jaartjes extra kelderrust zal deze wijn nog ronder maken.

14% vol., bij Colruyt, 15,25 euro

Bewaren: tot 5 jaar

  

Les Grands Ducs 2020, Saint-Julien, Frankrijk

© Walter Saenen

En wat te denken van 2020? “Jamais deux sans trois”, schrijven de Fransen want na 2018 en 2019 is ook 2020 best geslaagd. Een trilogie dus. En dat komt niet zo vaak voor. 2020 wordt nochtans gekenmerkt door extreme weercondities: een zachte winter, een nat voorjaar, een extreem droge zomer: geen druppel neerslag tussen midden juni en midden augustus, en tot slot een hittegolf tijdens de oogstperiode. Extremen die hun weerslag hebben op de stijl van de (meeste) wijnen. Rijp en geconcentreerd maar vaak ook minder fris.

Saint-Julien nestelt zich in het midden van de Médoc en vormt het verlengde van zijn al even prestigieuze noorderbuur Pauillac. Dit exemplaar weet te imponeren door de rijpheid van het fruit. Braam, blauwe en zwarte bes, pruim, tabak en gegrilde amandel, volumineus en sappig, geïntegreerde bitters maar tikkeltje warm op het einde.

Niet zo makkelijk in te schatten hoe deze Grands Ducs de tand des tijds zal doorstaan. Wij blijven voorzichtig en gokken op maximum een viertal jaartjes.

13% vol., bij Carrefour Hyper en Market, 19,99 euro

Bewaren: tot 5 jaar

  

Budgettip

Wit, Chardonnay “Welgevonden” 2022, Zuid-Afrika

Wie een koud buffet met kip, gevogelte of wit vlees plant op het terras of in de tuin zal aan deze hypermoderne maar zuivere chardonnay best wat plezier beleven. En dan niet in het minst rekeninghoudend met het prijskaartje. Heel herkenbaar en goed getypeerd, geurt uitbundig naar witte bloemen, citrus en geroosterde amandel, meer exotisch fruit in de mond, klein tikkeltje zoet, toetsen van verse vanille maar fraai gecounterd door een puntig zuurtje op het einde. Vlotte doordrinker waar je nauwelijks hoeft bij na te denken

13% vol., bij Aldi, 4,99 euro

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws