Archiefbeeld ter illustratie

Lozen van chemisch drugsafval stijgt: Antwerps meldpunt al 337 keer ingelicht 

Er wordt steeds vaker chemisch drugsafval gedumpt en geloosd, ook in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op een vraag van Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld). Op twee jaar tijd kreeg de Antwerpse politie al 337 meldingen van ongeruste burgers.

Chemisch drugsafval wordt steeds vaker gedumpt, ook in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit het antwoord van Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld). In het hele land werden vorig jaar 40 gevallen van dumping vastgesteld. "Dat is een aanzienlijke stijging", vertelt Verhaert. "Het echte cijfer ligt wellicht nog een heel pak hoger. Bovendien zijn lozingen moeilijker vast te stellen."

Bij dumpen gaat het over zwavelzuur, mierenzuur of aceton dat gewoon in de natuur of langs de kant van de weg wordt gedumpt, bijvoorbeeld in bidons. "In twee op de drie gevallen wordt het echter geloosd", legt Verhaert uit. "Dan laten de drugscriminelen het afval weglopen in oppervlaktewater of uit rijdende auto's. In 2015 fietsten kinderen door zo'n plassen en liepen ze daarbij ernstige brandwonden op." 

Belang en succes van burgermeldpunt

Het is dan ook niet verwonderlijk dat burgers zich zorgen maken. "In mijn gemeente Grobbendonk, waar dinsdag nog een drugslabo is opgerold, spreken burgers me vaak aan. Mensen zijn bezorgd. Ze willen terecht dat het wordt aangepakt." 

Uit cijfers die minister Van Quickenborne deelt, blijkt dat die bezorgde burgers een belangrijke rol spelen in het bestrijden van chemisch drugsafval, drugslabo's en -plantages. Zo kwamen er sinds de oprichting in 2021 al 337 anonieme tips binnen bij het meldpunt drugs voor de provincie Antwerpen. 4 op 10 daarvan leidde tot een onderzoek of een proces-verbaal. Voor dit jaar staat de teller al op 39 meldingen.

De 5 politiezones met de meeste meldingen 

  • PZ Antwerpen: 101 meldingen 
  • PZ Regio Turnhout: 28 meldingen 
  • PZ Noorderkempen: 13 meldingen 
  • PZ Balen-Dessel-Mol: 11 meldingen
  • PZ Rupel: 11 meldingen

Naar aanleiding van het succes van de meldpunten in Antwerpen en Limburg is Van Quickenborne in overleg met het College van Procureurs-generaal om meldpunten op te richten in alle provincies. Een initiatief dat Verhaert aanmoedigt. "Die zijn noodzakelijk. Als we het allemaal samen kunnen melden, kan dat leiden tot goede resultaten." 

Meest gelezen