© BELGA

Een op drie Antwerpse huurders moet waarborg cash betalen

Uit cijfers van de Huurdersbonden blijkt dat nog steeds 16 procent van de leden hun huurwaarborg contant aan de eigenaar betalen. Dat is nochtans wettelijk verboden. In Antwerpen loopt dat percentage zelfs op tot 30 procent, met pieken tot boven de 50 procent in De Seefhoek en Borgerhout. De Huurdersbonden ziet voor die wijken een verband met de strengere voorwaarden die het OCMW van Antwerpen oplegt voor het voorschieten van de huurwaarborg.

Het is een oud zeer. Hoewel het wettelijk verboden is, blijven sommige verhuurders vragen om de huurwaarborg contant te betalen. Cijfers van de Huurdersbonden spreken van 16 procent van de eigenaars die een cash betaling vragen.

In Antwerpen ligt het cijfer een stuk hoger. Daar is sprake van 30 procent. Nieuw is die vaststelling niet. Ook tussen de verschillende wijken in Antwerpen zijn er al langer verschillen. “We stellen nu echter een opvallende stijging van cash huurwaarborgen vast in district 2060 (De Seefhoek) van 52 procent in 2015 naar 61 procent in 2016. Ook in 2140 (Borgerhout) is er een opmerkelijke stijging van 44 procent in 2015 naar 51 procent in 2016”, luidt het.

De Huurdersbonden zien een verband met het gevoerde OCMW-beleid. “Laat het nu net die wijken zijn waar het OCMW van Antwerpen in 2016 besliste om extra voorwaarden op te leggen om een huurwaarborg voor te schieten”, klinkt het. Een van de mogelijke gevolgen van dat beleid is dat verhuurders een cash waarborg vragen. “Ga je hier als huurder niet mee akkoord, dan loop je een verhoogde kans dat de verhuurder niet met jou in zee wil gaan”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER