Opschorting gevraagd voor 27-jarige Truiense scoutsleider© Sven Dillen

Opschorting gevraagd voor 27-jarige Truiense scoutsleider: “Dealer van naaktbeelden”

Sint-Truiden -

Een nu 27-jarige Truienaar moest zich vrijdag in de Hasseltse rechtbank verantwoorden voor de verspreiding van naaktbeelden van minder- en meerderjarige meisjes. Onder meer omdat de zaak twee jaar stil lag, vorderde de procureur opschorting van straf.

Geert Houben

Tussen 22 november 2017 en 20 maart 2018 zette de betichte uit Velm 199 mappen van de slachtoffers online via een Nieuw-Zeelandse filehostingsite. De foto’s waren voorzien van de namen van de slachtoffers en de woonplaats. De zaak zorgde in het voorjaar van 2018 voor veel ophef. De Truienaar moest zijn voetbalclub verlaten, net zoals de scouts, omdat de leider ook van scoutsmeisje foto’s zou hebben gedeeld.

Aanvankelijk luidde het dat de beklaagde de beelden en video’s via hacking, wraakpornosites en een speurtocht op sociale media zou verkregen hebben. Een slachtoffer verklaarde dat ze foto’s gemaakt had die nooit het daglicht hadden mogen zien en dat ze die automatisch naar haar cloud had geüp­load. “Mijn account moet gehackt zijn.”

“Ik was me niet bewust van de gevolgen. De foto’s stuurde ik door naar wie dat vroeg. Geld heb ik er niet aan verdiend”

Beschuldigde

Sophie Keytsman, advocate van de betichte, verklaarde dat haar cliënt de foto’s niet zelf verzameld heeft, maar dat hij ze gevonden heeft op een website. “En ja, door ze te delen heeft hij het alleen maar erger gemaakt. Alleen is hij niet de enige verantwoordelijke.”

Angst

Bizar verhaal of niet, feit is dat de beelden tijdelijk beschikbaar waren via de Nieuw-Zeelandse filehostingsite mega.nz.

De betichte tekende vrijdag present in de Hasseltse correctionele rechtbank, net zoals drie slachtoffers. “Ik heb de naaktfoto’s gewoon beschikbaar gesteld. Ze hadden op dat moment weinig betekenis voor mij. Dat is nu nog altijd zo. Ik was me niet bewust van de gevolgen. De foto’s stuurde ik door naar wie dat vroeg. Geld heb ik er niet aan verdiend.”

De Truienaar aarzelde niet om andere voyeuristische vriendjes op de hoogte te brengen van het bestaan van de naaktbeelden. De rechter polste daarop of hij de impact van zijn daden besefte. “Ja, dat is ook een van de redenen waarom ik alles verwijderd heb.”

Maar het kwaad was intussen geschied en meerdere foto’s en filmpjes zijn een eigen leven gaan leiden. “Recent heeft mijn cliënte nog een melding via een LinkedIn-contact gekregen die een foto van haar ergens was tegengekomen. Nu nog wordt zij daarmee geconfronteerd. Waar zitten die foto’s nu nog allemaal? Zij leeft constant in angst”, aldus een advocate van de burgerlijke partij.

Perfide succes

De procureur bestempelde de betichte als “een dealer van naaktbeelden”. “Het is bijzonder ongeloofwaardig dat het hem niets deed. Hij dacht alleen aan zijn overspannen hormonen en niet aan de gevolgen voor de als lustobject afgeschilderde meisjes. Daarnaast probeerde hij zich bij anderen interessant te maken. Bij vrienden die aan hem kwamen vragen of hij foto’s heeft van die of die. Hij genoot van zijn perfide succes. Na zijn verhoor in 2018 april hebben wij hem aangemaand om zich psychologisch te laten begeleiden voor zijn probleem, maar ondanks de gegeven pap in de mond heeft hij geen hulp gezocht. Daarnaast moet ik toegeven dat het dossier twee jaar heeft stil gelegen. Dat is heel spijtig van onze kant. Ik vraag de opschorting van straf gekoppeld aan voorwaarden”, aldus de procureur.

De betichte verklaarde wel degelijk hulp te hebben gezocht, maar kon dan weer geen naam geven van wie hem behandeld heeft.

Stevige schadevergoeding

Sophie Keytsman vroeg een eenvoudige schuldigverklaring. “Hij heeft nooit die foto’s gemaakt of iemand gehackt. Wel zijn die foto’s gevonden op een website en heeft hij ze ter beschikking gesteld.”

“Waar zitten die foto’s nu nog allemaal? Mijn cliënte leeft constant in angst”

Advocate van de burgerlijke partij

Naast een eerder beperkte straf moet de Truienaar wel vrezen voor een fikse schadevergoeding. Meerdere slachtoffers willen 1.500 tot 2.500 euro van hem. Een advocate eiste zelfs 20.000 euro. “Door hem doen er nu foto’s van mijn cliënte haar vagina de ronde op het internet. Ze mist professioneel kansen. De vrouw kampt met posttraumatische stress en krijgt nog altijd psychologische begeleiding.”

“Zonder enige schaamte zegt hij dat de naaktbeelden niets voor hem betekenden. Het is een slag in het gezicht van de slachtoffers dat hij hier zulke zaken vertelt”, aldus een andere burgerlijke partij. Vonnis op 2 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer