Het rechtse spaarbekken wordt helemaal gerenoveerd

Renovatie waterspaarbekken Kluizen start in het najaar: “Klanten hoeven niet te vrezen dat er geen water meer uit de kraan komt”

Na meer dan 50 jaar heeft het oudste van de twee waterspaarbekkens in Kluizen bij Evergem een opknapbeurt nodig. De folie is aan vervanging toe en het opgestapelde slib moet worden afgevoerd. Tijdens de werken wordt water van elders aangevoerd, zodat de waterbevoorrading niet in het gedrang komt. Daardoor kunnen de werken ook sneller gebeuren en gaan ze minder kosten.

Het oudste waterspaarbekken langs de Nieuweweg in Kluizen is na 50 jaar aan renovatie toe. De folie op de bodem van het spaarbekken moet vervangen worden. In de plaats komt er een nieuwe dikkere versie met lekdetectiesysteem.  Daarnaast heeft er zich heel wat fosfaatrijk slib opgestapeld op de bodem van het spaarbekken. Door de hoge fosfaatconcentratie komen er veel algen voor in de zomer, en dat is niet ideaal voor de drinkwaterproductie. Het slib wordt afgevoerd en vervangen door nieuw, proper zand. 

Bezorgdheid in de buurt

Buurtbewoners maken zich zorgen over de af- en aanrijdende vrachtwagens die het slib moeten afvoeren. “Gemiddeld zullen zo’n vier vrachtwagens per uur in de straat passeren”, zegt Kathleen De Schepper van de Watergroep. “We vragen aan de aannemers om pas een half uur na zonsopgang en een half uur voor zonsondergang vrachtwagens in te zetten, zodat de nachtrust in de buurt gegarandeerd is.”

Water uit Oostende

In de eerste renovatieplannen was er sprake van de bouw van een afsluitdijk. Die zou het bekken in twee helften splitsen, en dan kon de renovatie ook in twee fasen. Maar dat is nu niet meer nodig, zegt Kathleen De Schepper: “De twee fasen waren nodig om klanten zeker hun drinkwater te kunnen blijven leveren. Maar we kunnen nu samenwerken met collega-waterbedrijf Farys, dat extra drinkwater kan bezorgen vanuit zijn nieuw productiecentrum in Oostende. Klanten hoeven dus niet te vrezen dat er geen water meer uit de kraan komt.  Daardoor kan de renovatie sneller gebeuren en zal ze ook minder kosten.”

Planning

Als de vergunningsprocedure vlot verloopt, starten de werken in het najaar. De overgebleven inhoud van het eerste spaarbekken wordt dan overgepompt naar spaarbekken 2. Het gerenoveerde spaarbekken kan in de winter van 2026-2027 opnieuw gevuld worden. De eindafwerking is gepland voor het voorjaar van 2027. 

Om de werken vlot te laten verlopen, moet ook een deel van de zonnepanelen naast het bekken verhuizen. Ook enkele bomen sneuvelen, maar die worden op een andere plaats gecompenseerd.

Het waterproductiecentrum in Kluizen speelt een belangrijke rol voor de watervoorziening in het noorden van Oost-Vlaanderen. Het waterproductiecentrum kan op basis van oppervlaktewater tot  45.000 m³ kraanwater per dag produceren.  Waterspaarbekken 1 in Kluizen heeft een capaciteit van 6,4 miljoen m³, spaarbekken 2 omvat 4,5 miljoen m³. De waterspaarbekkens zijn essentieel voor een watervoorziening, ook in tijden van klimaatverandering. Het waterbedrijf stockeert er het overschot van water in de winter om het in de zomer of in droge periodes te gebruiken. 

Meest gelezen