© ATV

Hubertus Vereniging Vlaanderen blij met vrijspraak jager die tamme ara doodschoot (maar niet alle leden zijn euforisch)

Brussel -

De Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV), die de Vlaamse jagers vertegenwoordigt, slaat zich op de borst over de vrijspraak voor het Hof van Beroep van de Deurnese jager die in Westmalle een tamme getrainde free fly ara uit de lucht schoot. Blijkbaar leverde het kenniscentrum van HVV de munitie aan de raadsman van de betrokken jager. Opmerkelijk is dat niet alle leden fier zijn op de vrijspraak. “Wettelijk misschien in orde, maar weidelijk en moreel een flop”, reageert een jager op de uitlating van HVV.

Kristin Matthyssen

LEES OOK. Veel vragen na vrijspraak voor jager die tamme Rambo neerschoot: mogen jagers nu ook op je loslopende chihuahua schieten?

“De jager motiveerde zijn actie door te stellen dat deze vogel een uitheemse soort is (exoot) en dat die conform het Soortenbesluit gedood mag worden. Na een veroordeling voor de Correctionele rechtbank in november 2022 ging de jager in beroep. Het Hof van Beroep te Antwerpen sprak de jager vrij over de hele lijn”, zo schrijft Hubertus Vereniging Vlaanderen zelf op haar website.

“Wat betekent dit concreet? Een papegaai is een uitheemse vogel die niet in onze Vlaamse natuur thuishoort en dus mag gedood worden. De betrokken jager treft geen enkele schuld en werd over de ganse lijn vrijgesproken. De betrokken jager maakt GEEN onoordeelkundig gebruik van zijn wapen en heeft geen gevaarlijke ingesteldheid, niet voor de natuur, niet voor de maatschappij, niet voor zichzelf”, aldus de jachtvereniging.

LEES OOK. Jager die tamme ara Rambo uit lucht schoot volledig vrijgesproken, advocaat reageert woest: “Arrest met enorme gevolgen”

Geen eensgezindheid

Wat heeft Hubertus Verenging Vlaanderen gedaan in deze zaak? “Ons Kenniscentrum heeft uit haar rijkgevulde archief aan Mr. Erik Nauwelaerts, zijnde de raadsman van de betrokken jager, documenten aangeleverd over de historische totstandkoming van de regels betreffende de bestrijding van uitheemse soorten zoals deze opgenomen werden in het Soortenbesluit. Zo kon de juiste draagwijdte en interpretatie van de toepasselijke regels geduid worden, hetgeen bijgedragen heeft tot dit resultaat. Hubertus Vereniging Vlaanderen is verheugd met deze uitspraak, zowel voor de betrokken jager als voor alle Vlaamse jagers, vermits er nu eindelijk duidelijkheid is rond dit thema.”

Toch blijkt uit de reacties geen eensgezinde euforie bij alle Vlaamse jagers. “Voor mij is er nog een verschil tussen exotische huisdieren en invasieve exoten. Ik vind dat deze zaak en uitspraak helemaal niet bejubeld moet worden want deze stellen de jacht weer in een slecht daglicht”, reageert iemand. Ook een andere jager reageert dat deze vrijspraak niet iets is om fier over te zijn. “Dankzij deze man worden we niet overrompeld door ara’s, held!”, schrijft iemand cynisch.

LEES OOK. Eigenaar van doodgeschoten papegaai Rambo gaat in beroep, Hof van Cassatie moet zich nu uitspreken

Niet-Europese roofvogels

Anderen tonen zich wel tevreden over de duidelijkheid die wordt verschaft. Een jager-valkenier die met woestijnbuizerds en andere niet-Europese soorten vliegt, maakt zich zorgen of dit nu ook een illegale praktijk is, vermits free flying met uitheemse, lees niet-Europese soorten, hier nu aan wordt gelijkgesteld. Een tamme Zuid-Amerikaanse ara is niet invasief, omdat hij hier niet de juiste voeding in de natuur vindt om te overleven. Veel van de niet-Europese roofvogels die bij valkerij worden ingezet of bijvoorbeeld voor bestrijding van meeuwen of duiven, kunnen al jagend toch nog overleven, mochten ze na hun vrije vlucht niet terugkeren naar de valkenier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners