© REUTERS

WHO heft hoogste alarmniveau op voor coronapandemie: “Covid-19 is niet langer een gezondheidscrisis van internationale zorg”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag beslist om het hoogste alarmniveau op te heffen voor de coronapandemie. “Het is met grote hoop dat ik verklaar dat Covid-19 niet langer een gezondheidscrisis van internationale zorg is”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Gilles Liesenborghs

De beslissing werd genomen nadat het noodcomité gisteren voor een 15e keer bijeenkwam. Het comité adviseerde directeur-generaal Ghebreyesus een einde te maken aan de noodsituatie die sinds januari 2020 van kracht was. Ghebreyesus volgde dat advies: “De coronasituatie is momenteel voldoende onder controle om de gezondheidsnoodtoestand op te heffen.” Concrete gevolgen heeft de beslissing niet, omdat elk land over eigen beschermingsmaatregelen mag beslissen. Het is vooral een symbolische stap.

Minstens 20 miljoen doden

Ghebreyesus waarschuwde wel dat het virus nog steeds een belangrijke bedreiging vormt. “Het ergste wat een land nu kan doen, is dit nieuws gebruiken als reden om zijn waakzaamheid te laten verslappen, de systemen die het heeft opgebouwd te ontmantelen of de boodschap naar zijn bevolking te sturen dat Covid-19 niets is om zich zorgen over te maken”, aldus de directeur-generaal.

De pandemie heeft tot nu toe wereldwijd “minstens 20 miljoen” doden geëist, zo schatte Ghebreyesus. Dat is bijna drie keer meer dan de officiële cijfers van zijn organisatie. Maar er werden ook levens gered. Het Covax-vaccinatieprogramma van de Verenigde Naties redde tot eind 2022 volgens een analyse 2,7 miljoen mensenlevens in landen met lage inkomens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER