Foto: gemeente Londerzeel

Vlaamse regering maakt "bouwvrij openruimtegebied" van 1.000 hectare aan woongebied en bedrijventerreinen 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil zo'n 1.000 hectare aan zogenoemde waterproblematische harde bestemmingen herbestemmen als bouwvrij openruimtegebied. Vandaag zijn de eerste 12 dossiers goedgekeurd door de Vlaamse regering, en in totaal wil ze meer dan 120 dossiers laten goedkeuren. Het gaat om woongebied, woonuitbreidingsgebied, industrie- of recreatiegebied dat een nieuwe bestemming krijgt als watergevoelige open ruimte.

In Vlaanderen liggen nog veel zogenoemde niet-ontwikkelde harde bestemmingen zoals woon- of industriegebied in overstromingsgebied. Demir wil van die terreinen bouwvrij openruimtegebied maken, gebied waar niet langer meer op kan worden gebouwd.

"Met deze beslissing nemen we opnieuw een grote stap voorwaarts in het beschermen van de watergevoelige open ruimte", zegt Demir. "In het belang van ons leefmilieu, onze waterhuishouding en het welzijn van alle Vlamingen."

Het belang van ruimte voor water en groen werd veel te lang miskend

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

Vandaag heeft Demir 12 dossiers laten goedkeuren door de Vlaamse regering. Het gaat om gebieden in Wommelgem, Willebroek, Wijnegem, Niel, Edegem, Londerzeel, Hemiksem, Boom en Aartselaar, die al eerder waren aangeduid als zogenoemd signaalgebied. De komende weken en maanden wil Demir in totaal ruim 120 dossiers laten goedkeuren. 

De goedkeuring van vandaag betekent nog geen einde verhaal, want er moeten nog openbaar onderzoek en eventueel informatievergaderingen komen. Pas daarna volgt de definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering. "Het belang van ruimte voor water en groen werd veel te lang miskend, maar dat is de voorbije jaren duidelijk en terecht veranderd", zegt Demir nog.

Er is nu duidelijkheid voor ons, maar ook voor de eigenaars

Burgemeester Tom De Vries (Open VLD) van Niel

"Ik ben wel blij met de beslissing van de Vlaamse regering", reageert burgemeester Tom De Vries (Open VLD) van Niel. "Er is nu duidelijkheid voor ons, maar ook voor de eigenaars." De Vries vindt het goed dat er voor hen een vergoeding komt. Demir heeft daarvoor al zo'n 60 miljoen euro laten uittrekken.   

Meest gelezen