Op deze beelden van een bodycam is te zien hoe Peter Schwartz pepperspray gebruikt tegen een agent.

Man krijgt 14 jaar cel voor bestorming Capitool, hoogste straf tot nu toe

In de Verenigde Staten is een man veroordeeld tot 14 jaar cel voor het aanvallen van de politie tijdens de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Dat is de langste straf tot nu toe. Vooral zijn zware criminele verleden woog door in de beslissing van de rechter.

Tijdens de bestorming van het Capitool gooide Peter Schwartz een stoel naar politieagenten en viel hij ze aan met pepperspray. Over die stoel zou hij later via een sms hebben opgeschept. "Ik heb de eerste stoel naar de politie gegooid. Ik heb een rel veroorzaakt." De 49-jarige man was ook gewapend met een zware houten stok. 

Aanklagers hadden een straf van 24 jaar en zes maanden cel gevraagd. Ze vonden dat hij met de stoel de politielinie had doorbroken, waardoor de menigte makkelijker naar binnen kon. De rechter wilde zo'n hoge straf niet geven, maar benadrukte wel het zware criminele verleden van Schwartz. "Er zijn er niet veel die voor deze rechtbank zijn gekomen met zo'n crimineel verleden", zei hij. 

Schwartz was zelfs voorwaardelijk vrij tijdens de bestorming. In een andere zaak werd hij namelijk beschuldigd van aanslag en illegaal vuurwapenbezit. Op 30 jaar tijd heeft de man bijna 40 eerdere veroordelingen gehad voor de aanslag op en bedreiging van agenten. 

Geen "politiek gevangene"

Schwartz betuigde spijt in de rechtszaal. "Ik heb oprecht spijt van de schade die 6 januari aan zoveel mensen en hun leven heeft toegebracht", las hij voor van een vel papier. Het waren zijn enige woorden gedurende het volledige proces. 

Zijn advocaat beweerde dat Schwartz beïnvloed was door de leugens van toenmalig president Donald Trump over de "gestolen verkiezingen". De rechter geloofde dat niet. Schwartz beweert namelijk al twee jaar lang op podcasts dat net hij het slachtoffer was van een "vooringenomen vervolging". 

De rechter vertelde Schwartz dat hij niet werd vervolgd vanwege zijn politieke overtuigingen of omdat hij een "politieke gevangene" was, maar omdat hij op 6 januari herhaaldelijk de wet had overtreden. 

Relschoppers

Justitie in de VS besloot na de bestorming van het Capitool meer dan 1.000 bestormers te vervolgen. Ongeveer 450 onder hen zijn al aangeklaagd, waarvan ongeveer de helft in de gevangenis zal belanden. Zo kreeg de voormalige New Yorkse politieagent Thomas Webster al een celstraf van tien jaar omdat hij een vlaggenmast naar een agent had gegooid.

Schwartz krijgt nu de hoogste straf die een Capitoolbestormer tot nu toe heeft gekregen. Al volgen er nog zware aanklachten. In de zaak tegen Stewart Rhodes, de leider van de extreemrechtse Oath Keepers militie, vroegen de openbare aanklagers gisteren om een straf van 25 jaar. Hij wordt beschuldigd van opruiende samenzwering.

Gisteren zijn ook vier leden van de extreemrechtse groep Proud Boys schuldig bevonden aan opruiing. Ze riskeren elk tot 20 jaar gevangenisstraf. Volgende maand kennen ze hun straf.

Meest gelezen