Een foto ter illustratie
Politie Brussel hoofdstad Elsene

De 7 Tsjetsjeense terreurverdachten die mogelijk aanslag planden, zijn aangehouden

De zeven terreurverdachten van Tsjetsjeense afkomst die werden opgepakt op verschillende plaatsten in West-Vlaanderen en Gent zijn aangehouden. Dat zegt het federaal parket. Het zou gaan om snel geradicaliseerde twintigers die banden hadden met terreurgroep IS en mogelijk een terroristische aanslag in ons land aan het voorbereiden waren.

De invallen gebeurden donderdag in Roeselare, Menen, Oostende, Wevelgem en Gent. Bijna alle verdachten die daarbij werden opgepakt zijn van Tsjetsjeense afkomst, en zijn volgens het federaal parket fervente aanhangers van terreurgroep IS. 

Vandaag meldt het federaal parket dat de zeven Tsjetsjeense terreurverdachten na hun voorleiding door de onderzoeksrechter zijn aangehouden. 

Het ging om jonge twintigers die op zoek waren naar wapens, en die banden hadden met terreurgroep IS. Ze worden ervan verdacht dat ze een terroristische aanslag in ons land aan het voorbereiden waren, een concreet doelwit zouden ze nog niet hebben gehad. 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wijst erop dat de inlichtingendiensten tijdig konden tussenkomen door hun "doortastende optreden". "De hoofdverdachte stond op de OCAD-lijst en door dat soort structuren kunnen we vandaag sneller en tijdig ingrijpen", aldus de minister. De OCAD-lijst is een databank met namen en informatie over extremisten en terroristen in ons land die worden opgevolgd. 

Volgens Van Quickenborne is radicalisering nog altijd een groot probleem in ons land. "Het jihadisme is niet dood. We zien dat jonge mensen vatbaar zijn voor dat soort extremistisch gedachtengoed. Daarnaast zien we dat ze op heel korte termijn radicaliseren. Het is geen kwestie van jaren, maar van maanden."

"Dan is het uiterst belangrijk om inlichtingendiensten te hebben die permanent patrouilleren, en zien wat er gebeurt. Niet alleen in de fysieke wereld, maar ook - en vooral - op sociale media. Zeker als we er op tijd willen tussenkomen. We hebben veel geleerd na de aanslagen van 2016."

Meest gelezen