Van "lieveling" tot "worstenvingers": zo koppen de Britse kranten op de kroning van koning Charles III

Ook in de krantenwinkel kunnen ze er in het Verenigd Koninkrijk moeilijk omheen: zowat alle Britse kranten koppen deze ochtend op de kroning van koning Charles III. Van "worstenvingers" tot "mijn lieveling", zo zien de voorpagina's op deze historische dag eruit.

De kroning van koning Charles III domineert de voorpagina's van de Britse kranten. Al zijn niet alle kranten even positief over de historische dag... 

De Britse krant The Guardian publiceert deze ochtend een speciale kroningsbijlage van 20 pagina's met de titel "Lang moge hij regeren?". Toch wijdt de krant een groot deel van de voorpagina ook aan het resultaat van de lokale verkiezingen, die gisteren in zo'n 200 Britse gemeenten gehouden werden. "Een vernietigend resultaat voor de Tories (de Conservatieve Partij, red.)", zo staat er. 

De Telegraaf, een andere Britse krant, doet er nog een schepje bovenop. Met een bijlage van 84 pagina's doet geen enkele andere krant het beter. "Ik ben hier niet om gediend te worden, maar om te dienen", zo staat er te lezen. 

De krant The Daily Star kopt opvallend met "worsten", een niet mis te verstane sneer naar de vermeende worstenvingers van Charles III. Op sociale media drijven veel mensen spot met de mollige vingers van de 75-jarige koning. Op officiële foto's lijkt hij zijn best te doen om ze te verbergen, door zijn handen in zijn zakken te steken of achter zijn rug te houden.

The Times spreekt van de "Koningsdag van het lot". De krant schrijft dat Charles "jaren heeft besteed aan het plannen van elk detail van zijn kroning" en dat het evenement "de grootste militaire ceremoniële operatie zal zijn sinds de begrafenis van Sir Winston Churchill in 1965". De foto op de voorpagina toont een minder flaterende, maar zichtbaar gelukkige koning. 

"Charlie is mijn lieveling." Zo opent The Daily Record, een Schotse krant, deze ochtend. "Honderden Schotten zijn naar Londen gekomen", samen met ongeveer 1,2 miljoen anderen "hopend om een glimp van de geschiedenis op te vangen".

Op de voorpagina van The Daily Mail pronkt een foto van een 20 jaar oude Charles, bij zijn investituur als prins van Wales in 1969. "Zijn dag van het lot", staat boven de paginagrote afbeelding van Charles. 

De Mirror pakt uit met een paginagrote afbeelding van de St Edwards Crown, oftewel de kroningskroon. "Hij zal niet alleen de kroon dragen, hij zal ook het gewicht van de geschiedenis dragen... en de hoop van een natie", zo staat er. Ook op de voorpagina van The Sun pronkt de kroon. Op de achtergrond staat ook de St Mary's Crown, de kroon die Queen Camilla tijdens de plechtigheid zal dragen. "De zijne en de hare", schrijft de krant.

Het gewicht van die verantwoordelijkheid wordt geschetst in de Weekend i: "De strijd van Charles III om de toekomst van de monarchie veilig te stellen". Uit peilingen voor de krant blijkt dat het grootste deel van het Britse publiek de monarchie nog steeds steunt, "maar een op de vier is minder ondersteunend geworden onder Charles".

Meest gelezen