Peter Reekmans

Vlaanderen voert 20 extra trajectcontroles in: grootste toename in Oost- en West-Vlaanderen

Er komen 20 nieuwe trajectcontroles bij op gewestwegen in Vlaanderen. Met de bijkomende trajectcontroles wil minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) de pakkans bij overdreven snelheid groter maken. De nieuwe controles komen bijna allemaal in Oost- en West-Vlaanderen.

Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) gaat 20 extra trajectcontroles installeren op Vlaamse gewestwegen. Bij trajectcontoles wordt met slimme camera's de snelheid van een voertuig tussen twee punten gemeten. De nieuwe locaties zijn gekozen op basis van ongevallencijfers en gegevens over de gereden snelheid via navigatiesystemen. 

De nieuwe trajecten komen in Bocholt - Peer, Genk - Zutendaal, Lommel, Diest - Beringen, Herselt - Scherpenheuvel, Zele, Lochristi - Destelbergen - Laarne, Aalter, Ninove, Evergem, Geraardsbergen, Oosterzele, Brakel, Kruisem - Waregem, Meulebeke - Tielt, Diksmuide, Ichtegem, Zedelgem, Jabbeke en Oostkamp. 

Vooral in Oost- en West-Vlaanderen

Opvallend: de overgrote meerderheid van de nieuwe trajectcontroles komt er in Oost- en West-Vlaanderen. In die provincies wordt nog te vaak te snel gereden, zegt Peeters. "Samen met lokale besturen daar zetten we daarom extra in op handhaving op locaties waar snelheid een risico vormt voor de verkeersveiligheid."

De lokale besturen krijgen nu nog inspraak bij de effectieve uitrol van de trajectcontroles op de locaties. De uiteindelijke activering is in handen van de federale politie. Het Agentschap voor Wegen en Verkeer staat enkel in voor de installatie en het technisch klaarmaken van de trajectcontroles.

Lokale besturen en politiezones kunnen ook zelf een aanvraag doen voor de plaatsing van een trajectcontrole, luidt het verder. Deze legislatuur bracht minister Peeters het aantal installaties van trajectcontroles langs Vlaamse snel- en gewestwegen naar 300 locaties, of in totaal 539 gecontroleerde trajecten.

Meest gelezen