Container Cup op Antwerpse Groenplaats blijkt rekruteringsstunt van politie

De Container Cup die enkele dagen op de Groenplaats in Antwerpen stond, blijkt een rekruteringscampagne van de Antwerpse politie te zijn. De Container Cup is een televisieprogramma op Play4 waarbij bekende Vlamingen en topatleten het tegen elkaar opnemen in fysieke proeven. In een licht aangepaste versie heeft de Antwerpse politie die container nu gebruikt om nieuwe mensen te rekruteren.

Van 3 tot en met 6 mei streek de Container Cup neer op de Groenplaats in Antwerpen. Meer dan honderd mensen schreven zich in om de uitdaging aan te gaan van het gelijknamige televisieprogramma. Maar wat de deelnemers niet wisten: het bleek om een campagne van de politie te gaan om nieuwe potentiële politie-inspecteurs te vinden. “We zijn altijd op zoek naar nieuw talent en we hadden het idee om eens verrassend uit de hoek te komen. Mensen konden zich via een website inschrijven voor een aangepaste versie van de Container Cup, die ook niet op televisie kwam”, zegt Kim Bastiaens van de Antwerpse politie.

We hebben heel veel aantrekkelijke profielen gezien, sportieve mensen die kunnen doorzetten
Kim Bastiaens, woordvoerder Politiezone Antwerpen

De proeven zoals in de klassieke Container Cup, de fiets-, loop- en schietproef en de monkeybars, waren aanwezig. Maar er was ook nog een cognitieve proef. “Mensen werden voor een line-up geplaatst en moesten een figuur herkennen die ze ergens buiten hadden gezien. Daarna kreeg je ook nog het dilemma voorgeschoteld of je de volgende deelnemer een tip zou geven om gemakkelijker aan die cognitieve proef te kunnen starten”, zegt Bastiaens. 

Op die manier wilde de Antwerpse politie mensen aanmoedigen om zich in te schrijven aan de politieopleiding. “We hebben heel veel aantrekkelijke profielen gezien, sportieve mensen die kunnen doorzetten. Maar goede kandidaten worden natuurlijk niet vrijgesteld voor bepaalde proeven in de echte selectieprocedure. Ze moeten het hele pad bewandelen", zegt Bastiaens. "De echte selectieprocedure is veel complexer dan dat. Maar zo hebben we toch een klein voorproefje gegeven."

Pop-up

Deelnemers zullen maandag een e-mail ontvangen met hun resultaten en ranking. Daarnaast krijgen ze ook informatie over de job als politie-inspecteur. “Ze worden ook uitgenodigd voor een pop-up op de Grote Markt die er vanaf maandag tot het einde van juli zal staan. Daar kan iedereen kennis komen maken met de job en proberen we nog meer mensen warm te maken, met allerlei evenementen.”

Meest gelezen