600 buschauffeurs gezocht: De Lijn herhaalt oproep tijdens jobdag in Destelbergen 

De Lijn zoekt dit jaar nog zowat 600 buschauffeurs voor heel Vlaanderen. Op de jobdag in de Oost-Vlaamse gemeente Destelbergen kwamen 30 geïnteresseerden af. Er staan nog verschillende jobdagen gepland. De toekomstige chauffeurs krijgen een opleiding van minstens zes weken en kunnen zo nog worden ingezet tijdens de zomer. 

In heel Vlaanderen werken op dit moment 6.500 chauffeurs voor De Lijn. Niet genoeg, zo blijkt: het bedrijf zoekt nog 600 werkkrachten. "Begin dit jaar moesten we op zoek naar 900 chauffeurs voor heel Vlaanderen. 330 hebben we al gevonden, nu is het nog zoeken naar de overige 600", zegt De Lijn-woordvoerder Frederik Wittock. 

De Lijn zoekt naar buschauffeurs voor heel Vlaanderen, maar in de regio's Gent en Antwerpen is er een groter tekort. "We zoeken daar naar 88 chauffeurs voor dit jaar, en nog eens 47 extra volgend jaar. Het is vooral moeilijk door de concurrentie op de arbeidsmarkt." Ook in Brussel is er concurrentie, vooral door de luchthaven van Zaventem.

De jobdagen worden op dit moment georganiseerd om een reden. "Een opleiding tot buschauffeur duurt minstens 6 weken. De mensen die we nu aanwerven, kunnen we tijdens de zomer al inzetten", klinkt het bij Wittock. 

Waarom werken bij De Lijn?

De troeven die De Lijn kan bieden zijn vooral de flexibele uren en een aantrekkelijke verloning, zo stellen ze zelf. "Er is ook een rijschool en we mogen zelf de examens afnemen. Wie start met de opleiding, wordt vanaf dag één betaald", benadrukt de woordvoerder. 

Mahmoud weet alleszins waarom hij na drie jaar nog tevreden is bij De Lijn. "Ik heb zeker geen spijt dat ik hier ben begonnen, eerder spijt dat ik het niet eerder heb gedaan", lacht hij. Nu rijdt hij met de bus door het centrum van Gent, voordien werkte hij onder meer in een pizzazaak en een kledingwinkel. "Maar hier is alles tot in de puntjes geregeld qua overuren, verloning en vakantie." 

Meer jobdagen

Vandaag toonden 30 personen in Destelbergen interesse in de job, maar er worden nog extra jobdagen georganiseerd. "Volgende week is er een in Antwerpen en nadien volgen er nog in Leuven en Oostende", zegt Wittock. "Maar we zijn al tevreden, vooraf waren er zo'n 35 mensen ingeschreven, van wie er een dertigtal kwam opdagen. Dat is zeker mooi."  

Meest gelezen