Remco recht naar roze in de Giro! Evenepoel vermorzelt concurrentie in openingstijdrit en pakt al 43 seconden op Roglic

Remco Evenepoel is zijn roze missie met een knalprestatie begonnen. In de openingstijdrit was hij een maatje te sterk voor de rest en vlamde hij aan een gemiddelde snelheid van meer dan 55 km/u recht naar de roze leiderstrui. Zijn verwachte rivaal Primoz Roglic kreeg al meteen 43 seconden aan de broek. Ganna en een verrassende Almeida moesten vrede nemen met de resterende podiumplekken.

Stijn Joris

De tijdrit van 18,4 km waarmee deze Giro begon, bracht wat vooraf verwacht werd. Omstreeks 16u34 vertrok Remco Evenepoel en na hem gingen telkens met een minuut tussen de drie andere straaljagers van start die vooraf als de favorieten voor de dagzege naar voor geschoven werden. Roglic, Küng en Ganna in zijn zog.

Evenepoel ging gebeiteld op zijn Specialized als een kogel van start. Hij verpulverde de snelste tussentijd na 9,8 km van Thomas met 20 seconden. Roglic passeerde daar exact 1 minuut en 26 seconden later. De Sloveen moest dus al 26 seconden op Evenepoel. Ook Küng en Ganna kwamen niet in de buurt van de Belgische kampioen tijdrijden die op het vlakke een gemiddelde snelheid van 58km/u haalde. En Evenepoel verzwakte niet, integendeel. Hij breidde zijn voorsprong alleen maar verder uit. Aan de meet klokte hij 29 seconden sneller af dan Almeida.

© EPA-EFE

Roglic vocht nog terug, maar moest toch 43 seconden toestaan op Evenepoel en eindigde 6de. Ook Küng en Ganna beten hun tanden alleen maar meer stuk op Evenepoel die niet te stuiten was. Zij moesten op het slotklimmetje extra tijd toestaan en finishten respectievelijk 5de en 2de. Voor Ganna de eerste keer in zijn carrière dat hij een tijdrit in de Giro niet wist te winnen.

Evenpoel mocht meteen drie keer op het podium als ritwinnaar, roze truidrager en leider in het punten- en jongerenklassement. Hij nam een droomstart en zette meteen de toon voor deze Giro. 22 jaar na Rik Verbrugghe is Evenepoel de volgende Belg die morgen in het roze van start mag in een etappe in de Ronde van Italië.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat deden de andere klassementsmannen?

Almeida beperkt de schade, Thomas en Vlasov krijgen klappen

Tour of the Alps- en voormalig Giro-winnaar Tao Geoghegan Hart is meer dan in orde. Hij klokte als eerste klassementsman af op 21:58 en was daarmee de eerste die onder de 22 minuten dook. Al betekende dat toch ook al dat hij 40 seconden moest toestaan op Evenepoel. Straffe tijd van de Welshman, maar Joao Almeida ging nog harder. De Portugees flirtte met een gemiddelde van 54 km/u en klokte 11 seconden sneller af dan Geoghegan Hart. Almeida kwam daarbij als beste van de andere klassementsmannen voor de dag. Hij eindigde derde, maar ook hij verloor net geen halve minuut op Evenepoel.

Geraint Thomas ging hard op het vlakke, maar verloor flink wat tijd in de laatste 1,5 km bergop. Hij moest dan al 26 seconden toegeven op de tussentijdse leider Almeida en uiteindelijk ook 55 op Evenepoel. Aleksandr Vlasov, voor velen toch ook een outsider, finishte op zich op een voor zijn doen behoorlijke 10de plek, maar moest daarmee net als Thomas 55 seconden prijs geven op de onstuitbare Evenepoel.

© BELGA

Wat moet u nog weten?

Dennis nog niet in vorm, Van Wilder wel klaar

De eerste echte richttijd kwam er vroeg in de namiddag van de Zuid-Afrikaan Stefan De Bod die met een gemiddelde van iets meer dan 52 km/u naar de streep knalde na 22’32. Een tijd waar renners als Cerny, Mollema en ook voormalig wereldkampioen Rohan Dennis hun tanden op stuk beten. Slecht signaal voor Roglic dus, Dennis is nog niet in vorm.

De volgende die een aanval deed op de snelste chrono van De Bod was Mads Pedersen en hij knabbelde er 12 seconden van af en legde beslag op de 12de plek. De Deen van Trek-Segafredo aast op de puntentrui en aan zijn vorm zal het niet liggen. Zijn tijd sneuvelde toen de Amerikaan Brandon McNulty zijn pk’s losliet op de slotklim. Hij deed met de klap 14 seconden af van de 22:20 van Pedersen en was de eerste die boven een gemiddelde snelheid van 53 km/u kwam. McNulty werd in de hot seat afgelost door zijn ploegmaat Jay Vine die twee tikken sneller ging en daarmee beslag legde op de 7de plek. Toch maar rekening houden met de Australiër.

Nog meer goed nieuws voor Evenepoel. Met 22’30 zette Ilan Van Wilder op zijn beurt een knappe tijdrit neer. De rechterhand van Evenepoel eindigde 16de en is meer dan klaar voor de Giro.

Uitslag:

1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal - Quick-Step) de 19,6 km in 21:18   (gem. 55,52  km/u)

2. Filippo Ganna (Ita) op 0:22

3. Joao Almeida (Por) 0:29

4. Tao Geoghegan Hart (GBr) 0:40

5. Stefan Küng (Zwi) 0:43

6. Primoz Roglic (Sln) 0:43

7. Jay Vine (Aus) 0:46

8. Brandan McNulty (VSt) 0:48

9. Geraint Thomas (GBr) 0:55

10. Aleksandr Vlasov (Rus) 0:55

...

16. Ilan Van Wilder (Bel) 1:12

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer