Fien is al enkele jaren actief in de keuken. “Ik zat nog maar in het tweede leerjaar toen ik met mijn mama al aan het bakken was.”© Play4

Fien Lefevre (14) wint finale ‘Bake Off Junior’: “Mijn smaken waren altijd tiptop in orde”

Boechout -

Taarten, macarons of bokkenpoten. Ze is amper 14 jaar, maar Fien Lefevre uit Boechout weet als een volleerde patissier hoe ze al dat lekkers moet maken. Zaterdag kroonde ze zich dan ook tot terechte winnares van Bake Off Junior. “Al is er toch nog iets waar ik me flink in kan verbeteren”, lacht ze. “Als ik klaar ben met bakken is de keuken altijd een slagveld.”

Tom Vets

Louise, Fien of Merel. De finale was dit jaar een en al girlpower. “Zo blij dat ik mag zeggen dat ik won. Ik moest al zwijgen van vorige zomer” lacht Fien. “Bij het zien van de afleveringen kwamen herinneringen terug die ik al vergeten was. Ik voelde terug de intensiteit van die wedstrijd, alsof ik opnieuw in die tent stond.”

In de finale maakte ze een driedubbele stapeltaart. “Waaruit moest blijken welke progressie we maakten tijdens dit avontuur. Vooral het bakken tegen de tijd maakte het moeilijk”, zegt ze. “Ik was blij dat ik alles tijdig kon afwerken. Normaal heb ik altijd een groot probleem met tijd. Ik kom overal te laat. De opdrachten werden gaandeweg de wedstrijd moeilijker, maar je kreeg geen extra tijd. Bovendien heb je constant afleiding van de jury of een cameraploeg. Dat was dé uitdaging. En het feit dat het een vreemde keuken was. Dan wil je niet op een verkeerd knopje van de oven duwen.” Fien denkt dat de jury voor haar werk koos omdat haar smaken tiptop in orde waren. “En omdat ik veel werk kon verrichten in een korte tijd. Ik schrok er zelf van.”

Meteen voor camera

Ze kwam niet onbeslagen op het ijs. “Ik maakte thuis al macarons. En er kwamen thuis ook al cakes uit de oven. Maar sommige zaken waren voor mij ook de eerste keer. Dat meteen voor die camera’s doen vond ik eng. Tegelijk vond ik het leukst aan deze wedstrijd dat de makers je uit je comfortzone trekken. Zo steek je er ook nog wat van op.”

De andere deelnemers van deze jaargang.© Play4

Fien is al enkele jaren actief in de keuken. “Ik zat nog maar in het tweede leerjaar toen ik met mijn mama al aan het bakken was. Maar het is vooral nadat ik op een bakkamp ben geweest dat ik de smaak te pakken kreeg. Daar werd op korte tijd veel aangeleerd. Bovendien is mijn peter actief als bakker. Hij leerde me de fijne kneepjes van het vak. Als kind kreeg ik nog wat hulp, maar nu en tijdens Bake Off doe ik alles alleen. Mijn mama doet vooral de afwas want de keuken is na mijn doortocht een grote ravage. (Wat haar mama tegenspreekt) Ik doe altijd alles tegelijk. Ordelijk werken is nog een puntje van kritiek, maar dat zal nog wel een tijd duren voor ik dat onder de knie heb. “

Nieuwe smaken leren kennen

Fien denkt eraan om binnenkort zelf bakkampen te organiseren. “Zodat andere jongeren met bakambities weer van mij kunnen leren.”

De jury met presentator Jeroom.© Play4

Hoe ziet de Boechoutse tiener haar toekomst? “Ik wil veel reizen maken en onderweg nieuwe smaken leren kennen. Idealiter zie ik mezelf er in de leer gaan bij de beste patissiers. Op dit moment heb ik niet de ambitie om een bakkerij te openen.”

Fien kan je altijd verleiden met bokkenpootjes en macarons. “Ik hou van zoetigheden die ik in één keer in mijn mond steek. Daarmee doe je me een groter plezier dan een grote taart”, zegt ze.

Moderne talen

De tiener studeert moderne talen. “Er is niet veel tijd om te bakken. Maar ik bak liever dan huiswerk te maken. Dus ik maak er tijd voor. Dat moet ook want met elke opdracht ben je uren kwijt. Ik bak niet zoveel voor mezelf, eerder bestellingen die al binnenkomen. Dat zijn toch al gauw enkele taarten per maand. Sinds Bake Off op tv komt merk ik dat mensen sneller de weg naar mij vinden. Ik heb ook een Instagram-account (Toertjes en Gebakjes, red.) waarop ik mijn taarten en gebak toon. Ik speel trouwens ook volleybal, dus mijn dagen zijn gevuld.”

De trofee staat al maanden prominent in haar keuken. “Ik heb die trofee, een taartschotel, nooit verstopt. Maar er stond altijd iets bovenop zodat je nooit zag dat dit niet zomaar een taartschotel is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER