© EPA-EFE

Primoz Roglic was “super happy over zijn tijdrit en niet onder de indruk van Evenepoel”, zijn team put moed uit de Vuelta

Nee, Primoz Roglic reageerde niet aangeslagen na de draai van 43 seconden die hij om de oren kreeg van zijn belangrijkste concurrent Remco Evenepoel in de openingstijdrit van de Giro. De olympisch kampioen hield het luchtig en benadrukte net als zijn ploeg dat er nog twintig ritten zijn tot het eindpodium in Rome. De Vuelta van vorig jaar en de Giro van 2019 geven Jumbo-Visma moed voor het vervolg.

Maarten Delvaux in Ortona

“Ik ben blij, al weet ik niet helemaal wat de tijdsverschillen zijn.” Uitbollend op de rollen in de schaduw van het bescheiden voetbalstadion van SSD Ortona Calcio kreeg Primoz Roglic voor het eerst te horen welke schade Orkaan Remco aan de Adriatische kust had aangericht. 43 seconden, zesde in de daguitslag, meldden de journalisten. Een flinke tik, maar de olympisch kampioen tijdrijden deed er alles aan om de dreun te minimaliseren. “Voor mij was het doel om mijn best te doen en dat is gelukt. Mijn benen voelden goed. Voor mijn gevoel was deze tijdrit nice. Ik ben super happy.” Happy dus, Roglic liet het woord op drie minuten tijd maar liefst zes keer vallen.

LEES OOK. Concurrenten zien Evenepoel meteen een kloof slaan: “Ik kan alleen chapeau Remco zeggen”

Maar de Sloveense drievoudige winnaar van de Vuelta kon niet ontkennen dat 43 seconden al een flinke kloof is om de Giro mee te starten. Had hij niet stiekem gehoopt dat het verschil in Ortona kleiner zou zijn? “Ik hoopte op niks. Natuurlijk wou ik liever winnen. Maar het is niet dat ik drie minuten verloor. Remco was sneller vandaag hé. Ik ben geen specialist in vlakke tijdritten. Ik denk niet dat ik er ooit al eentje sneller dan vandaag reed. Dus ja, ik ben blij.” Of Remco indruk op hem had gemaakt vandaag? “Nee, niet echt. Er zijn nog twintig ritten te gaan. Op het einde zal de snelste en sterkste winnen”, houdt Roglic de moed erin.

Vuelta van 2022 en 2019 als voorbeeld

Nog twintig ritten te gaan en daarin kan veel gebeuren. Dat was ook de kern van de boodschap die de ploegleiding van Jumbo-Visma achteraf verkondigde. “We wisten dat Evenepoel een ontzettend sterke tijdrijder is en dat de kans bestond dat we vandaag wat tijd zouden verliezen”, reageerde ploegleider Marc Reef. “Primoz heeft vandaag nergens wat laten liggen.”

Vorig jaar in de tijdrit van de Vuelta in Allicante verloor Roglic 48 seconden na 31 kilometer op Evenepoel, zaterdag in Ortona moest hij bijna evenveel tijd toegeven na 20 kilometer. Geen geruststellende gedachte voor Roglic met de vlakke individuele tijdrit over 35 kilometer op dag negen in het achterhoofd. “Maar een tijdrit na negen dagen is helemaal anders dan een tijdrit op de openingsdag”, vindt Reef. “Het zou inderdaad zo maar kunnen dat Primoz daar opnieuw 48 seconden verliest, maar dat zullen we dan wel zien.”

© AFP

LEES OOK. Remco Evenepoel blijft opvallend rustig na knalprestatie in Giro-tijdrit en roze trui: “Missie volbracht”

Jumbo-Visma rekent er vooral op om tijd terug te pakken in de vele bergritten. “Alles wat nu komt zijn kansen waar we gelijk voor willen gaan. Dat zal moeten om tijd goed te maken. In de Ronde van Catalonië waren Primoz en Remco even sterk bergop. Nadien hebben ze alle twee een hoogtestage gehad. Remco heeft in Luik laten zien dat hij er ontzettend goed voorstaat bergop, maar we zullen zien hoe zich dat de komende weken verder ontwikkeld.”

De Nederlandse topploeg put moed uit de Vuelta van vorig jaar, waar Roglic onze landgenoot pijn deed op de zuid-Spaanse Sierra’s vooraleer hij geblesseerd uitviel. “In die Vuelta was Primoz niet goed voorbereid en had hij op een gegeven moment bijna drie minuten (2min41, nvdr.) achterstand op Evenepoel. Na een aantal ritten was die kloof plots herleid tot anderhalve minuut. Als Remco een aantal mindere momenten heeft kan je het zo weer omdraaien. In de Giro van 2019 stond Primoz met drie minuten voorsprong op Carapaz aan de leiding en op amper twee dagen wipte Carapaz naar de leidersplaats. In een grote ronde kan twintig dagen lang vanalles. We moeten zorgen dat we een plan klaar hebben en dat hebben we.”

Roglic en Jumbo-Visma kunnen natuurlijk terecht aanbrengen dat de aanloop naar hun Grande Partenza op zijn minst woelig te noemen valt. De Sloveen moest de voorbije week nog voor de start maar liefst vier ploegmakkers wisselen door corona en een blessure. “Ideaal is het niet”, zei Roglic. “Het is niet iets wat je wenst. Maar we hebben het opgelost.”

Ook ploegleider Reef zag zijn kopman goed met de stresserende situatie omgaan. “Het heeft al bij al niet veel effect gehad op Primoz. Hij heeft héél veel meegemaakt de afgelopen jaren, dus hij heeft leren omgaan met tegenslagen. we hebben elke renner die uitviel vervangen door een andere sterke renner.”

LEES OOK. Kleurige outfit van Oumi was geen toeval: “Remco vroeg me expliciet om iets roze te dragen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER