© BELGA

Hein Vanhaezebrouck ziet hoe Gift Orban antwoordt met de voeten: “Als er onnozelheden worden geschreven krijgen we hem dat makkelijk uitgelegd”

AA Gent kan het Europees ticket in play-off 2 al ruiken. Bij de 1-2-zege tegen Standard opnieuw de grote man? Gift Orban (20). “Hij is gelukkig niet zo goed in wiskunde.”

Yanko Beeckman

Hét moment van Standard-AA Gent heeft haast half Sclessin gemist. Gert Verheyen, co-commentator voor Eleven, zat gelukkig wel op tijd terug op zijn plaats en kon een lach amper onderdrukken toen hij zag dat Gift Orban bij de aftrap van de tweede helft rechtstreeks naar doel trapte. En de lat raakte.

“Dat zou de goal van het jaar geweest zijn, van heel Europa”, vond Hein Vanhaezebrouck na de match. “Dat is de kwaliteit van Gift. Hij heeft een fantastische trap, met rechts en met links. Ik was dus niet verbaasd dat hij dat deed en dat niemand er een probleem van maakte. Zelfs niet als hij hem in de derde ring had getrapt. Hij kan dat soort dingen. Of ik dat ooit al had gezien? Ja. Ik heb het zelf nog gedaan. Van verder zelfs. En gescoord. Wel op een lager niveau.”

Scoren, dat deed Orban ook. De 0-1: op een moment dat Standard het betere van het spel had, maakte Gift een goeie Gentse counter knap af. En bij zijn trainer: door zich met nuttig kaatswerk goed in het spel te laten betrekken en met zijn diepgang een voortdurende gesel voor de Standard-verdediging te zijn – zo lag hij ook aan de basis van de 1-2 van Cuypers.

© BELGA

Bijna had Orban vroeg in de tweede helft zelf al voor de 0-2 gezorgd. Alleen floot Jan Boterberg een nieuwe Gentse tegenaanval te vroeg af en werd de goal van Gift tenietgedaan. “De scheidsrechter heeft zijn fout toegegeven, dat is groot van hem”, zei Vanhaezebrouck. “Het is voor Gift alleen jammer dat dat tweede doelpunt niet doorgaat. Dan zou hij twee goals op zijn conto hebben gehad. Daar leeft hij van. Maar hij heeft anders ook een degelijke match gespeeld. ’t Is gewoon een gast met ongelofelijk veel talent.”

Handjes achter de oren

Na de 0-1 leken de handen bij Gift even achter de oren te gaan. Een manier om zijn gram te halen bij Vanhaezebrouck, die hem vorige week tegen Westerlo op de bank zette? “Grammen… (grapt) Nee, hij is niet zo goed in wiskunde. Vorige week was hij gewoon ontgoocheld omdat hij niet startte. Maar als hij daar tevreden mee zou zijn, mocht hij meteen vertrekken. Wat ben je daar mee? Ze bestaan, hoor. De jongens die zeggen: ‘Laat mij maar op de bank zitten en elke keer de premie incasseren.’ Maar hij is niet zo. Daar ben ik blij mee.”

© BELGA

Wilde Gift dan antwoorden op de media, die hem afgelopen week plots vergeleken met ene Didier Lamkel Zé? “Dat speelt niet bij hem. Hij leest die dingen natuurlijk wel. Of men vertelt het hem. En dat raakt hem ook. Maar dan is het aan ons om hem te helpen dat een plaats te geven. Da’s niet moeilijk, hoor. Als men onnozelheden schrijft, kunnen wij dat heel makkelijk uitleggen aan die jongen.” Zelf wilde Orban na de wedstrijd niet reageren.

Zestien goals in achttien matchen

Feit is dat Gift AA Gent met zijn zestiende goal in achttien matchen drie gouden punten heeft bezorgd. De Buffalo’s vergroten hun voorsprong op Standard tot vijf punten en kunnen het Conference League-ticket nu al ruiken. “We hebben een iets ruimere marge, maar er zijn nog vier matchen”, aldus Vanhaezebrouck. “Wij moeten volgende week weer op verplaatsing gaan spelen, Standard speelt thuis. Ze zullen er alles aan doen om daar te winnen. Als wij niet de drie punten pakken op Cercle, kunnen zij weer dichterbij komen. Maar dit is alleszins een hoopvol resultaat om mee naar huis te gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer