IAEA-directeur bezorgd over nucleaire veiligheid bij kerncentrale Zaporizja: “Situatie wordt steeds gevaarlijker”

Rafael Grossi, de algemeen directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), is erg verontrust over de nucleaire veiligheid bij de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. “De situatie wordt er steeds meer onvoorspelbaar en mogelijk gevaarlijk”, aldus de IAEA-baas in een statement zaterdagavond.

mtm
Bron: BELGA

“We moeten nu handelen om de dreiging van een ernstig nucleair ongeval te vermijden”, zei hij. “Ik ben extreem verontrust over de erg echte nucleaire veiligheidsrisico’s.” Grossi wil dat de kerncentrale, de grootste in Europa, beschermd wordt. Daarvoor moeten Oekraïne en Rusland tot een akkoord komen.

LEES OOK. “Hij wil thuis sterven, ook al is er oorlog”: 17-jarige palliatieve Oekraïener keert opnieuw huiswaarts nadat behandeling niet aanslaat

De Russische bezetter in de oblast Zaporizja kondigde evacuaties aan op vrijdag, onder meer in Enerhodar, waar de meeste van de personeelsleden van de centrale wonen. De IAEA-experts ter plaatse hebben informatie dat de aangekondigde evacuatie is gestart en horen ook regelmatig ontploffingen in de omgeving. Volgens Grossi blijft het personeel op de site, maar wordt de situatie desalniettemin steeds meer gespannen en uitdagend voor de werknemers en hun gezinnen. 

De zes reactoren zijn allemaal in afschakelingsmodus. Dat sluit echter het risico op een ongeval niet uit. Zo is elektriciteit van buitenaf nodig om de reactoren gekoeld te houden en voor andere belangrijke veiligheidsvoorzieningen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER