Rusland vreest een Oekraïens offensief in de komende dagen

Uit schrik voor een Oekraïens offensief heeft Rusland heel wat ingrijpende maatregelen genomen in het zuiden van Oekraïne. Zo worden burgers gedeporteerd in de regio rond Zaporizja, en ook in Melitopol worden maatregelen genomen.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Waarom is dit belangrijk?

Al enkele weken wordt gehint op een groot lenteoffensief van de Oekraïense strijdkrachten. De Russen lijken door hun aanvalscapaciteit heen, en zitten al maandenlang ingegraven in loopgraven langs het front. Langs Oekraïense kant worden de afgelopen weken nieuwe aanvalsbataljons opgericht, speciaal voor een groot offensief. Deze krijgen het moderne westerse materiaal, zoals de tanks of M2 Bradley-voertuigen, waarmee ze de Russen heel wat pijn kunnen doen.

In het nieuws: Rusland maakt zich op voor een Oekraïens offensief, en bereidt misschien zelfs een terugtrekking voor.

  • In Enerhodar is Rusland gestart met de 'evacuatie' van inwoners. Dat laat Rafael Grossi, de directeur-generaal van het Internationaal Kernenergieagentschap weten. In Enerhodar woont bijna uitsluitend personeel dat werkt in de kerncentrale van Zaporizja, die in het dorpje staat. Ook in 17 andere dorpen wordt de bevolking opgeroepen hun huizen te verlaten.
  • Ook dieper i
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer