CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: "Stappen niet in volgende Vlaamse regering zonder indexering kinderbijslag"

CD&V stapt niet in een volgende Vlaamse regering als het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, niet volledig wordt geĆÆndexeerd. Dat heeft CD&V-voorzitter Sammy Mahdi gezegd in "De zevende dag" op VRT1. De partij verwerpt ook de voorstellen van Vooruit en N-VA om de kinderbijslag te hervormen.Ā 

De discussie over het Groeipakket, de hervormde kinderbijslag, leidde tot een pittig debat afgelopen week in het Vlaams Parlement. Zo kwam Vooruit met een eigen voorstel. De partij wil dat het kindergeld wordt opgetrokken voor wie er meer nood aan heeft en verlaagd voor wie er minder nood aan heeft.

Minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stelde voor om een deel van het kindergeld rechtstreeks aan scholen door te storten om de onbetaalde schoolfacturen te betalen "zodat we gegarandeerd weten van de nuttige besteding ervan". Weyts zei daarnaast dat armoedebestrijding geen kerntaak is van het onderwijs.

Dat stootte op gefronste wenkbrauwen in het parlement. "Ge moet dat maar durven zeggen", zei Elisabeth Meuleman van Groen. "Een autoritaire en wantrouwige visie", noemt haar partijvoorzitter Nadia Naji de voorstellen in "De zevende dag".

De inzet van de verkiezingen

Die mening deelt ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. "Beide partijen (Vooruit en N-VA, red.) delen een visie waarbij je gezinnen moet wantrouwen, waarbij je een stuk van de kinderbijslag weghaalt bij de gezinnen en volledig doorstort in de overheidspot", zegt hij.

BEKIJK - "Het gaat over de toekomst van onze gezinnen", zegt Sammy Mahdi in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Mahdi zegt de kinderbijslag net te willen versterken, zowel het basisbedrag als de leeftijdstoeslagen. "We moeten het geld niet afnemen van werkende mensen, maar we moeten dat geld versterken en zorgen voor een indexering."

Dat wil CD&V al langer binnen de Vlaamse regering. Bij de septemberverklaring leidde het thema nog tot een regeringscrisis. De partij kreeg de indexatie er toen niet door, maar het blijft een eis. Nu gaat de voorzitter nog een stapje verder. "Het is de inzet van de volgende verkiezingen voor ons. Wij stappen niet in een volgende Vlaamse regering zonder die indexering."

Meest gelezen