Themabeeld.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Tienduizenden euro uit wagen gegooid bij achtervolging in Hoboken: man opgepakt op verdenking van witwas

Hoboken -

Bij een bizarre achtervolging in Hoboken is zaterdag tienduizenden euro uit een vluchtende wagen gegooid. De politie kon het merendeel van het geld recupereren, maar mogelijk is een deel ervan ‘gevonden’ door passanten. De wagen kon ontkomen, de omstandigheden blijven erg onduidelijk. En dan was er nog de man die zichzelf in het holst van de nacht kwam aangeven bij de politie...

Jarit Taelman

Het vage verhaal begint zaterdagavond in Hoboken. “Een patrouille van de politie wilde een wagen controleren na verkeersovertreding”, zegt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie. “De bestuurder hield onze ploeg een tijdje aan het lijntje door enkele blokjes om te rijden, maar op een gegeven moment ging de wagen er in volle vaart vandoor.”

Er ontstond een achtervolging waarbij hoge snelheden gehaald werden. “In de vlucht werden grote hoeveelheden cash geld uit de wagen gegooid”, gaat Migom verder. “De wagen wist te ontkomen, maar de collega’s wisten het grootste deel van de biljetten te recupereren. Het betreft meerdere tienduizenden euro.” De politie sluit echter niet uit dat niet al het geld werd teruggevonden en een deel opgeraapt is door toevallige passanten of buurtbewoners.

Schaarbeek

De verdachte of verdachten wisten dus te ontkomen. Iets later op de avond merkte de politie dezelfde wagen opnieuw op in dezelfde regio, zij het met een andere nummerplaat. De politie sommeerde de bestuurder en zijn passagier opnieuw om te stoppen voor een controle, maar opnieuw gaven de inzittenden daar geen gehoor aan. “Er ontstond een nieuwe achtervolging. De vluchtende wagen reed de A12 op in de richting van Brussel”, aldus Migom.

De Antwerpse politie kreeg bijstand van de federale wegpolitie en de naburige zones Hekla en Rupel, maar de vlucht kwam uiteindelijk pas ten einde in de Brusselse gemeente Schaarbeek. “De twee inzittenden bleken een gerechtelijk verleden te hebben. De bestuurder had bovendien ook een rijverbod”, zegt Migom.

Andere BMW

In de auto trof de politie geen geld of andere bezwarende materialen aan ... maar bovendien bleek dat de auto een ander type BMW was dan de wagen die eerder kon ontkomen. Verder onderzoek moet uitmaken of er sprake is van een (on)gelukkig toeval, of dat er toch een verband is tussen de twee wagens en/of achtervolgingen.

En nog was de bizarre avond niet achter de rug. Omstreeks 2.45u meldde zich namelijk een man aan op het politiekantoor aan de Noorderlaan. Hij beweerde de bestuurder te zijn van de eerste wagen en werd meteen verhoord. Waarom hij zich uren na de feiten ging aangeven, blijft net als de beweegredenen om tienduizenden euro weg te gooien, onduidelijk.

“Na verhoor werd beslist om de man voor te leiden bij de onderzoeksrechter. Hij wordt verdacht van witwas”, bevestigt woordvoerder Kato Belmans van het Antwerps parket zondagavond. “De twee inzittenden van de andere wagen werden na verhoor vrijgelaten.” Het bizarre onderzoek wordt verdergezet door de lokale recherche van de Antwerpse politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen