© Reuters

Acht doden nadat automobilist inrijdt op voetgangers in Texas

Een automobilist is zondag ingereden op een groep voetgangers aan een bushalte nabij een opvangcentrum voor migranten in Brownsville, in de Amerikaanse staat Texas. Daarbij kwamen acht mensen om het leven. De politie onderzoekt of de aanrijding opzettelijk gebeurde.

jvh, wer, adb
Bron: CNN, Belga, Fox

“De auto heeft verscheidene personen aangereden die aan het wachten waren aan een bushalte” zondagochtend rond 8.30 uur, aldus de lokale politiewoordvoerder Martin Sandoval aan een plaatselijk televisiestation. Zeven mensen waren op slag dood, een achtste persoon is intussen overleden aan zijn of haar verwondingen. Een tiental mensen wordt in het ziekenhuis behandeld voor ernstige en lichte verwondingen.

LEES OOK. Schutter (33) doodt acht mensen aan winkelcentrum in Texas, nog drie slachtoffers in kritieke toestand

De bestuurder is gearresteerd. Hij ligt in het ziekenhuis en wordt bewaakt. Hij zal volgens Sandoval vervolgd worden voor roekeloos rijden, maar er zouden later “waarschijnlijk” ook nog andere aanklachten tegen hem volgen.

De politie onderzoekt of de bestuurder – die door omstaanders overmeesterd kon worden, en niet wil meewerken met het politieonderzoek – opzettelijk op de wachtende busreizigers is ingereden.

Opvangcentrum

Ter hoogte van de bushalte bevindt zich een opvangcentrum voor daklozen, met zo’n 200 plaatsen. Dat wordt momenteel vanwege de grote instroom ingezet voor de opvang van migranten. Volgens directeur Victor Maldonado is op camerabeelden te zien hoe de Range Rover met hoge snelheid komt aangereden, een rood licht negeert, het voetpad oprijdt, en recht op de bushalte inrijdt. De slachtoffers worden weggeslingerd, terwijl de wagen omkantelt.

Onder de overledenen zijn meerdere migranten, maar nog niet alle slachtoffers zijn geïdentificeerd. “We weten niet of alle omgekomen mensen migranten waren. We onderzoeken dit samen met de grenspolitie,” aldus Sandoval. De slachtoffers zouden vooral Venezolanen zijn. Volgens Amerikaanse media is de opgepakte bestuurder “hispanic”, zoals de meesten in de stad, maar de man gaf al verschillende namen op aan de politie. Die probeert zijn identiteit nu te achterhalen met behulp van zijn vingerafdrukken.

De gemoederen staan al weken gespannen in Brownsville: de stad aan de grens met Mexico kondigde onlangs een noodtoestand af, nadat er in één week tijd 15.000 migranten arriveerden, 7 keer zoveel als tijdens een gewone week.

Het incident deed zich voor in de aanloop naar de opheffing van een noodmaatregel uit het coronatijdperk die het mogelijk maakte om migranten onmiddellijk het land uit te zetten. De zogenaamde Title 42 verstrijkt op donderdag 11 mei. De autoriteiten vrezen dat de opheffing tot een toeloop van migranten zal leiden.

© AP

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER