Dodelijk slachtoffer van vechtpartij op het spoor was vechtersbaas die samoeraizwaard bij had, buurt vreest voor wraakacties

Het dodelijk slachtoffer van het spoordrama vrijdag in Zaventem blijkt een van de vechtersbazen die net voordien met een samoeraizwaard had staan zwaaien. Drie mensen zijn gearresteerd, en de politie houdt rekening met wraakacties.

Dirk Coosemans, Dimitri Berlanger, Chris Verhaeghe en Mark Eeckhaut

De politie werd vrijdag compleet verrast toen een massale vechtpartij losbrak aan het treinstation van Zaventem. Een dertigtal Brusselse jongeren stond tegenover een ander groepje jongeren. Eén man haalde een samoeraizwaard boven. Twee jongens uit het kleine groepje sloegen op de vlucht en liepen het perron op, achter­nagezeten door een drietal anderen. Net toen de jongeren over het spoor liepen, passeerde een hogesnelheidstrein. Twee van hen werden gegrepen. Eén was op slag dood en de ander verloor een been. Hij zou niet langer in levensgevaar zijn.

Neefje

De man die omkwam, blijkt de 23-jarige Saad uit Etterbeek. Hij was het die net voordien had staan zwaaien met een samoeraizwaard. Saad was die vrijdag met de auto naar het station ­gekomen met een viertal vrienden. Het neefje van een van hen had ruzie met iemand op school, zo vernamen we uit gerechtelijke bron. Zij wilden dat neefje steunen.

“Het groepje waartoe mijn ­cliënt behoorde, was duidelijk in de minderheid”, zegt meester Mike De Witte, die opkomt voor een 22-jarige uit Sint-Agatha Berchem die gearresteerd werd. “Mijn cliënt hoorde bij Saad, maar het is hem niet duidelijk waarom die een zwaard bij zich had. Mijn cliënt had niet de intentie om te vechten, maar het is daar geëscaleerd.”

Onschuldig

Toen de vechtpartij losbarstte, liep Saad het perron op, net als twee ‘tegenstanders’. Het drietal belandde op de sporen, waar de vechtpartij voortging. Maar toen kwam die trein. Eén van hen kon zich nog redden. De andere werd gegrepen en verloor een been. “Saad, de vriend van mijn cliënt, is dood achtergebleven”, zegt De Witte. “Mijn cliënt is in shock. Hij is een student zonder strafblad en zeker geen tuig van de hoofdstad. Hij pleit ­onschuldig. Hij heeft niets te maken met die ruzie en de dramatische afloop. Hij was gewoon daar en heeft zich meteen bij de politie gemeld.” De onderzoeksrechter liet de jongeman vrij onder ­voorwaarden, maar hij blijft wel verdacht.

De twee andere arrestanten zijn ook vrienden van de overleden Saad. Het gaat om een jongen van 19 uit Anderlecht en een 20-jarige uit Etterbeek. Eén van hen is onder elektronisch toezicht geplaatst, de andere is ook vrij onder voorwaarden.

De jongen die zijn been verloor, zou de zestienjarige B. zijn. Hij behoorde tot de rivaliserende groep, is van Brussel en volgt ook les in een Brusselse school. Hoewel de ruzie op een Zaventemse middelbare school ontstaan is, volgden beide slachtoffers er dus geen les. Ze zijn er wellicht door de eerste ruzie­makers bijgehaald om sterker te staan.

Wraakacties

Na de feiten zouden berichten op sociale media geplaatst zijn waarin ‘vrienden’ van beide slachtoffers wraak zweren, ­vandaag. Ze zouden met wapens komen om hen te wreken. Zaventems burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD) zat daarover samen met de politie en met de directie van de ZAVO-school, waar de initiële ruzie zou zijn ontstaan. Er werd beslist dat er vanaf vandaag versterkte politieaanwezigheid is in de buurt van de school en het station. “Net zolang nodig”, klinkt het bij Holemans. ZAVO-directeur Kurt Gommers zegt dat hij na de feiten een twintigtal telefoontjes van verontruste ouders ­gekregen heeft. “Maar ik heb hen gezegd dat iedereen met een gerust hart naar school kan ­komen. We mogen niet toegeven aan een angstcultuur. We denken en hopen dat de storm na een paar dagen zal gaan liggen.”

Toch lieten veel ouders zaterdag, tijdens een kort herdenkingsmoment aan het station, weten dat ze hun kind de komende dagen zullen thuishouden van school, uit angst voor wraakacties.

Een vrouw legt bloemen neer aan het station van Zaventem.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer