Nieuws van de dag

Wrakingsverzoek in proces-Van Langenhove en Alderweireld naar politie na haatberichten

© belga

Met dit overzicht bent u snel mee met de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.

red

1. Meer dan 1,6 miljoen Vlamingen keken naar kroning Charles

Meer dan 1,6 miljoen Vlamingen hebben zaterdag minstens een glimp opgevangen van de urenlange kroningsceremonie van de Britse koning Charles III. Dat blijkt uit de kijkcijfers van de zenders en platformen waar de kroning te zien was en in de veronderstelling dat er nauwelijks gezapt werd.

In totaal hebben er 715.126 Vlamingen minstens 10 minuten naar de uitzending op VRT 1 gekeken. VTM heeft het over “een bereik van 909.000 kijkers”.

Op het piekmoment (rond 13 uur) volgden 413.993 kijkers de kroning op VRT 1. Gemiddeld ging het om 266.480 kijkers. Bij VTM keken gemiddeld 164.000 mensen.

2. Het gaat niet goed met onze jongeren

Negen op de tien tieners zijn tevreden met hun leven. Maar steeds meer jonge mensen kampen met humeurigheid en zenuwachtigheid en raken slecht in slaap. Een op de zes voelt zich eenzaam. Meisjes scoren op alle vlakken slechter, zo blijkt uit een vierjaarlijkse interna­tionale studie waarvoor ook 20.000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar ­werden bevraagd. Lees meer

3. Politiebescherming voor Zaventemse school

De drie jongeren die zondag voor de onderzoeksrechter zijn voorgekomen, worden in verdenking gesteld voor doodslag en opzettelijke slagen en verwondingen, ten aanzien van een minderjarige met voorbedachten rade en zware verminking tot gevolg. Dat heeft het parket van Halle-Vilvoorde zondagavond laten weten.

Een 19-jarige man uit Anderlecht werd aangehouden door de onderzoeksrechter en onder elektronisch toezicht geplaatst, de twee anderen, een 22-jarige man uit Sint-Agatha-Berchem en een 20-jarige man uit Etterbeek, werden vrijgelaten onder voorwaarden. Als gevolg van de tragische vechtpartij zal maandag en de komende dagen extra zichtbare en onzichtbare politieaanwezigheid zijn op de drie campussen van secundaire school Zavo in Zaventem. Lees meer

4. Wrakingsverzoek tegen rechter in proces-Van Langenhove

De advocaat van Jihad Van Puymbroeck diende een wrakingsverzoek in tegen de rechtbankvoorzitter in het strafproces over Schild & Vrienden. Een nieuwe procedureslag dreigt opnieuw vertraging te veroorzaken.

 Van Puymbroeck stelde zich burgerlijke partij omdat ze opvallend vaak het doelwit was van kwetsende en kwalijke onlineberichten. Ze benadrukte hoe belangrijk het voor haar was dat ze ‘zelf het woord zou kunnen nemen’. Op 12 september zouden de pleidooien plaatsvinden, maar Van Puymbroeck is dan in het buitenland voor haar huwelijk.

De rechter gaf aan dat het ‘niet mogelijk is om voor elke partij een uitzondering te maken’ en dat ze zich kan laten vertegenwoordigen door haar advocaat. Lees meer

5. Leefloners moeten verplicht worden ingeschreven bij VDAB

Vlaanderen telt vandaag meer dan 40.000 leefloners, waarvan er 22,5 procent na een jaar werk hebben gevonden. De Vlaamse regering wil dat cijfer omhoog en schakelt daarvoor de gemeenten in. Lokale besturen kunnen premies krijgen als ze het goed doen. ‘We moeten af van het idee dat werken een straf is’, zegt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Lees meer

6. Twee mannen opgehangen in Iran

In Iran zijn twee mannen terechtgesteld op beschuldiging van blasfemie. Dat maakte justitiedienst Mizan bekend. Volgens een nieuwssite van de staat, Irna, werden de mannen in de vroege ochtend opgeknoopt.

Het Iraanse gerecht verweet de twee mannen, Jusuf Mehrdad en Sadrollah Faseri Sare, dat ze onder meer in chatgroepen beledigingen hadden geuit tegen de islam en de profeet. Ook hadden de twee contact met antireligieuze netwerken. Justitiedienst Mizan zegt ook dat er op de gsm van Mehrdad een video werd gevonden over een koranverbranding.

Mensenrechtenorganisatie Hengaw meldde een paar dagen geleden dat Iran dit jaar al 199 gevangenen terechtgesteld heeft.

7. Alderweireld dient klacht in bij politie na haatberichten

Antwerp-speler Toby Alderweireld dient morgen een klacht in bij de politie na haatberichten die hij kreeg via social media nadat hij zijn club een 0-1-achterstand hielp ombuigen in een 2-1-overwinning. In de berichten werd onder meer gezegd: ‘Deze week is uw dochter vermist’. Antwerp raadt Alderweireld aan om te proberen zich zoveel als mogelijk op het voetbal te focussen. Lees meer

8. De Sutter zet bonus en kwijting managers Bpost on hold

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) neemt een tactische bocht in het dossier-Bpost. De bonus voor het management én de kwijting voor de bestuurders, waarover woensdag gestemd moet worden, komen er voorlopig niet. Lees meer

9. Dode na schietpartij bij huiszoeking in Gent

In Gent is een man doodgeschoten tijdens een huiszoeking. De omstandigheden worden nog onderzocht, maar het incident gebeurde in een pand aan de Franklin Rooseveltlaan. Het parket wou alleen bevestigen dat het ging om een schietpartij tijdens een huiszoeking. ‘Bij deze tussenkomst werden één of meer schoten gelost. Hierbij werd één persoon geraakt. De man overleed ter plaatse’, meldde het parket.

Het parket kan niet bevestigen of de politie de man doodschoot en of er sprake was van wettige zelfverdediging: ‘Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt volop.’

10. Noorse koning in ziekenhuis met infectie

De Noorse koning Harald is opgenomen in het Rikshospitalet in Oslo. De vorst heeft een infectie en moet daarom een aantal dagen in het ziekenhuis blijven.

Het koninklijk hof meldt dat de toestand van de 86-jarige Harald stabiel is. Eind december werd hij ook al opgenomen in het ziekenhuis. Ook toen ging hij met ziekteverlof vanwege een infectie.

De Noorse koning heeft de afgelopen jaren vaker last van gezondheidsproblemen. Zo werd Harald in augustus ook opgenomen in het ziekenhuis met koorts en in maart vorig jaar raakte hij besmet met het coronavirus.