VRT NWS

Familie overleden jongeman in Zaventem roept op tot kalmte: "We wensen steun, in geen geval wraak"

De familie van de jongeman die vrijdag overleed in het station van Zaventem, roept op de vrede te bewaren. “Wij wensen steun, geen wraak”, klinkt het in een Facebookbericht. Zowel op de Zavo-school als aan het station is politie aanwezig om de veiligheid van de schoolgaande jongeren te garanderen. Na het incident circuleerden er berichten op sociale media over mogelijke wraakacties. 600 van de 1.400 leerlingen die op school verwacht werden bleven thuis, uit angst. 

“Na zijn overlijden roepen sommige jongeren op om wraak te nemen voor zijn tragische dood. Wij, familie en goede vrienden, wensen steun, geen wraak, in geen geval. We roepen op tot rust en vrede om te rouwen.” Met dat bericht vraagt de familie van de 22-jarige jongeman die vrijdag onder een hogesnelheidstrein belandde na een gevecht met andere jongeren, om de kalmte te bewaren. 

“Beste jongeren van alle achtergronden, maak geen gebruik van dit incident om jullie woede te laten zien want wij, zijn familie, weten hoe het voelt om een kind te verliezen onder vreselijke omstandigheden. Beste ouders, roep jullie kinderen terug en praat met hen”, gaat het bericht verder.

Dreiging

Afgelopen weekend circuleerden er berichten over mogelijke wraakacties op sociale media. "De politie kan moeilijk inschatten hoe groot die dreiging effectief is, maar wij nog veel minder", aldus schooldirecteur Kurt Gommers. "We moeten op alles voorbereid zijn. Daarom zal er zowel op de drie campussen van zijn school als in de stationsbuurt politie-aanwezigheid zijn, zichtbaar en onzichtbaar.”

Gommers heeft zelf nog niet veel informatie over wat er vrijdag precies gebeurd is, en over de eventuele betrokkenheid van leerlingen van de Zavo-school weet hij nog helemaal niets. Een van de drie verdachten die dit weekend werd voorgeleid zou op zijn school zitten, maar dat kan de directeur niet bevestigen. "Ik heb geen concrete info over het incident en heb ook geen weet van ruzies afgelopen vrijdag op onze school", vertelt de directeur.

BEKIJK - "Sommige ouders zijn echt wel heel erg bang":

Videospeler inladen...
VRT NWS
Station Zaventem
VRT NWS

Ruzie

Toch zou het wel degelijk een ruzie op school geweest zijn die aanleiding heeft gegeven tot de vechtpartij aan het station in Zaventem. "Het gaat om een ruzie die begon op school en geëscaleerd is aan het station, met fatale gevolgen", vertelt Mike De Witte, de advocaat van een van de jongeren die na het incident werd gearresteerd en verhoord.

"Mijn cliënt was daar inderdaad aanwezig", vertelt De Witte. "Hij was een vriend van de jongen die overleden is, maar heeft niks met de feiten te maken. Hij heeft zich vrijwillig aangeboden bij de politie, maar gezien de ernst van de feiten werd hij ook voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Hij is vrijgelaten onder voorwaarden."

Ongeruste ouders

Gommers betreurt dat hij weinig informatie kan meegeven aan de ouders van de leerlingen op zijn school. "Ik kreeg dit weekend mails van een twintigtal bezorgde ouders", aldus de directeur die verzekert dat alle leerlingen van de verschillende Zavo-campussen vandaag op steun kunnen rekenen van de school en andere instanties.

"Op onze school zitten meer dan 2.000 leerlingen en de meeste daarvan gebruiken het openbaar vervoer. Er zullen dus ongetwijfeld veel getuigen zijn van het dramatisch ongeval vrijdag", aldus Gommers.

Niet alle leerlingen moesten vandaag naar school komen, want de derde graad volgt vandaag afstandsonderwijs. (Dat was zo gepland en heeft dus niks te maken met het incident vrijdag.) Maar van de 1.400 leerlingen die vandaag wel verwacht werden, bleven er toch zo'n 600 thuis, uit angst. Ook 2 van de 300 leerkrachten daagden niet op.

De directeur heeft begrip voor de angst en bezorgdheid. De leerlingen die wel naar school komen, kunnen vandaag en de komende dagen op school rekenen op psychologische steun van experts van slachtofferhulp, het CLB en het Rode Kruis. 

BELUISTER - Het volledige gesprek met directeur Kurt Gommers:

Meest gelezen